Spotify'dan İsveç'e açık mektup: Değişmezseniz ülkeyi terk ederiz

Spotify'dan İsveç'e açık mektup: Değişmezseniz ülkeyi terk ederiz

İsveç yakın zamanda açtığı 11 haneli telefon numarasıyla birçoklarının sempatisini kazanmış olabilir ancak görünen o ki Spotify'ınkini değil. Öyle ki, İsveç'ten çıkan en değerli unicorn Spotify, ülkeyi terk etmeyi bile düşünüyor.

Spotify kurucuları Daniel Ek ve Martin Lorenzton İsveç hükümetine hitaben bir mektup kaleme alıp bunu Medium'da yayınladılar. Orijinali İsveççe olan mektup, Ek ve Lorenzton'un başta Silikon Vadisi olmak üzere dünyanın farklı teknoloji ekosistemlerinde girişimcilerin nasıl ödüllendirildiğini görüp, ülkelerindeki durumun tam tersi olmasından yakınıyor. Türkiye'den birçok girişimcinin aşina olduğu sorunu dile getiren ikili tahmin ediyoruz Silikon Vadisi dışındaki birçok başarılı girişimcinin hislerine tercüman oluyor.

"Büyümenin hızla büyüyen yenilikçi şirketlerden mi yoksa geleneksel endüstrilerden mi geleceğine inanan bir ülkeyiz?" diye soran ikili, otoritelerin artık bir karar vermesi gerektiğini ima ediyor. Zira İsveç'te konut, eğitim ve istihdam piyasaları gibi teknoloji ekosisteminde kilit rol oynayan üç piyasa girişimleri cezalandırıyor. Stockholm'de 48 farklı ülkeden gelen çalışanları istihdam ettiğini söyleyen Spotify önümüzdeki aylarda binlerce yeni iş imkanı yaratacağını belirtiyor. Ancak İsveç'in buna hazır olmaması girişimcileri belli ki çok yoruyor.

Screen Shot 2016-04-14 at 15.51.49

Yeni gelenler için İsveç'te konaklamanın hem pahalı hem de zor olduğunu söyleyen ikili, dünya genelinde yetenek kıtlığının olduğu programlama alanında İsveç eğitim sisteminin yeterince donanımlı bireyler yetiştirmediğinden şikayet ediyor. Yetenek ithal etmek içinse İsveç sistemi çalışanların rekabetçi bir şekilde ödüllendirildiği bir ekosisteme sahip değil. Girişimciler özellikle stock option'larla ilgili İsveç'in sınırlamalarından şikayetçi ve bunun birkaç düzenlemeyle kolaylıkla düzeltilebileceğini biliyorlar. Çözümün aslında çok kolay olması, harekete geçilmiyor olmasını daha da anlaşılmaz kılıyor. Sabırların neden zorlandığını anlamak güç değil.

Daniel Ek ve Martin Lorenzton, Apple, Google, Facebook gibi bir teknoloji şirketinin İsveç'ten de çıkabileceğini tüm dünyaya göstermek istediklerini söylüyorlar. Ancak İsveç'in de bunu istemesi gerekiyor. Girişimcilerin "İstemiyorsanız biz de İsveç dışındaki başka ülkelerde büyürüz o zaman" minvalindeki çıkışı ise oldukça anlamlı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.