Türkiye'deki dijital alışverişte müşteri beklentileri ve mobile uyum dünya ortalamasının üstünde

Türkiye'deki dijital alışverişte müşteri beklentileri ve mobile uyum dünya ortalamasının üstünde

Dünyanın önemli araştırma ve danışmanlık şirketlerinden Accenture'ın yeni pazar araştırması dijital dünyadaki tüketici eğilimlerini gözler önüne seriyor. Araştırmanın Türkiye kesiti ise e-ticaretin geleceği için umut verici ve dikkate alınması gereken bilgiler veriyor.

Accenture, Dijital Tüketici Eğilimleri Araştırması için 17 ülkede* 13 bin 133 kişiden görüş almış ve küresel bir trend raporu yayınlamış. Raporda incelemeye alınan ülkeler arasında Türkiye'de yer alıyor ve Türkiye’deki tüketiciler dünya ortalamasının 10 puan üzerinde bir farkla, akıllı telefonlarıyla alışverişlerini arttırmayı düşündüğünü paylaşmış.

Son üç ay içerisinde internet üzerinden ve fiziksel mağazalardan alışveriş yapan kişilerle görüşen Accenture, hazır giyimden tüketici elektroniğine, çok katlı mağazalardan ilaç satan süpermarketlere kadar farklı kategorilerde memnuniyet ve beklenti seviyelerini değerlendirilmiş.

Accenture Türkiye Üretim, Tüketim ve Perakende Sektörü Lideri ve Yönetici Ortağı Özlem Kestioğlu, önceki yıllara kıyasla dijital tüketici beklentilerinde artış olduğunu ve Türkiye’de tüketicilerin diğer ülkelerden daha hızlı bir şekilde mobil dünyaya uyum sağladığını paylaşıyor.

Araştırmada yer alan önemli verilere geçecek olursak;

  • Tüketicilerin beklentilerinin en fazla karşılandığı alanlar yüzde 70 ile ürünler. İkinci sırada yüzde 69 ile mağaza atmosferi geliyor.
  • Tüketicilerin yüzde 93’ü hazır giyim ve tüketici elektroniği alışverişlerinde interneti kullanıyor.
  • Tüketicilerin yüzde 57’si mağazadaki satış danışmanları ile iletişimlerinin ve internet ortamının beklentilerini karşıladığını, yüzde 14’ü ise karşılamadığını düşünüyor.
  • Tüketicilerin yüzde 53’ü tercih ettikleri perakendeci tarafından kendilerine sunulan fiyat ve promosyonların beklentilerini karşıladığını, yüzde 18’i ise karşılamadığını düşünüyor.
  • Tüketicilerin yüzde 71’i güvendikleri perakendeciler tarafından sunulan sadakat programlarına ilgi göstereceklerini ifade ediyor.
  • Tüketicilerin yüzde 21'i, teslimatın ücretsiz olması durumunda perakendecinin uygun göreceği süreyi beklemeye hazır olduğunu ifade ediyor.
  • Tüketicilerin yüzde 83’ü teslimat için randevulaşma sistemi uygulandığı takdirde bunu kullanacağını söylüyor.
  • Türkiye’de tüketicilerin yüzde 51’i perakendecilerin sosyal medya hesaplarına erişim yoluyla ürün önerisinde bulunmasına olumlu yaklaşıyor.
  • Araştırmaya göre Google ve Facebook Türkiye’deki tüketicilerin yaşam tarzını en çok etkileyen şirketlerin başında geliyor.

Türkiye'de halen fiziksel mağaza satışlarının e-ticaretin çok büyük farkla önünde olduğunu biliyoruz ama bu sonuçlar yeni bir ivme kazanmak konusunda umutlu olabileceğimizi gösteriyor.

Ek olarak 2015 sonunda yayınlanan Türkiye’de en hızlı dijitalleşen sektörler için Accenture Dijitalleşme Endeksi’ne göz atabilirsiniz.

*ABD, Almanya, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Çin, Fransa, Güney Afrika, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsveç, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika ve Türkiye

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.