Google'ın Boston Dynamics'i satın almasından sonra daha fazla gündemimize giren Robot teknolojileri giderek hızlanıyor ve rekabet alanı haline geliyor. America Merrill Lynch tarafından yayınlanan Transforming World Atlas adlı araştırma robot işçilerin hangi ülkelerde daha çok olduğunu kısmen gözler önüne seriyor.
Söz konusu araştırma 2016 Mart ayında yayınlanmış ve hangi ülkelerin daha çok robot çalıştırdığına dair bilgi 2012 yılına ait. Günümüzde bu tablonun daha farklı olabileceği malum fakat Merrill Lynch'in en güncel ve kapsamlı araştırmayı kullandığını tahmin ediyoruz ki ben bu rakamlara biraz ekleme yapmayı da tercih ettim.
2012 yılında en çok robot işçi Japonya'daydı
Söz konusu sıralamaya göre Japonya 310 bin 508 faal robot ile dünyada en çok robot kullanılan ülke ünvanını alıyor. Raporda geçen yıl Nagasaki'de neredeyse tamamen robotların iş gördüğü bir otel açıldığına da yer veriliyor. Hiç şüphe yok ki bu durum Japonya'nın yaşlanan nüfusuyla ve elbette Japonların robot geliştirebilme yeteneğiyle ilişkili bir durum. Bir başka bilgiye göre ise şu anda dünyadaki robotların yarısı Japonya'da.
Listenin 2. sırasında ise 168 bin 623 robot ile Amerika Birleşik Devletleri, 3. sırada ise 161 bin 988 robot ile Almanya yer alıyor. Şu anki nüfus sayılarına oranladığımızda ise Almanya'nın 2. sıraya yükseleceğini söylemek mümkün. Güney Kore, Çin, Kanada, Birleşik Krallık ve Brezilya da listeye giren diğer ülkeler.
Robot İşçilerin Yükselişi
Merrill Lynch, Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) tarafından paylaşılan bilgilere göre son 10 yılda küresel endüstriyel robot sayısının yüzde 72 oranında artış gösterdiğini ifade ediyor. ABD'de üretim işlerinin yüzde 16 oranında düştüğünü de ekliyor.
Foxconn'un fabrikalarında robot işçilere yer vermek konusunda ciddi atılımlar yaptığını biliyoruz ve Uluslararası Robotik Federasyonu'nun güncel bir araştırması 2018'de 1,3 milyon endüstriyel robotun iş başı yapacağını öngörüyor. World Economic Forum kaynaklı bilgilere göre de 2020 itibarıyla genetik, yapay zeka, robotik gibi teknolojik gelişmelerle net 5 milyon iş kaybı yaşanacak.
Bu noktada robot işçilerin üretim ve montaj fabrikalarının yoğun olduğu ülkelerde daha fazla öne çıkacağına da değinmek gerekiyor. IFR'nin 2018'de Çin'in tüm robot işçilerin 1/3'inden fazlasını barındıracağını söylemesi de sanırım tam bu noktaya işaret ediyor.
Evet, gerçekten günün birinde bir robot gelip işimizi elimizden alabilir. Şimdilik siyasi liderler işsizliği bitirme konusunda farklı söylemler yapıyor ama 21. yüzyılda da Luddite Hareketi gibi bir halk ayaklanmasının yaşanıp yaşanmayacağını da bilmiyoruz. Uber için bile bu kadar kavga çıktıysa, robotlar için neler olmaz?
Görsel Kaynak: Shutterstock