Drone'lar en çok hangi sektörlerce kullanılıyor?

Drone'lar en çok hangi sektörlerce kullanılıyor?

Drone pazarı hem kişisel ve eğlence amaçlı kullanım hem de iş amaçlı ticari amaçlı kullanım açısından her geçen gün genişliyor. Bizler şu ana dek daha çok drone ile teslimat ve eğlence amaçlı kullanımlarından ötürü drone'lara haber olarak yer vermiş olsak da, esasında drone'lar askeri amaçları dışında da farklı sektörlerde oldukça faydalı kullanım alanlarını kendine bulmayı başarıyor.

Goldman Sachs tarafından bu ay yayınlanan güncel bir rapor, ABD'deki yaygın drone kullanım alanlarını ortaya koyuyor. Rapora göre drone'lar en çok inşaat sektöründe ve tarımda aktif olarak kullanılıyor.

İnşaat sektöründe drone kullanımı genellikle mekan keşfi ve modelleme için kullanılıyor. Drone ile inşaat sahası kuşbakışı gözlenebiliyor ve planlamalar buna uygun olarak yapılıyor, inşaat sahası 3 boyutlu olarak modelleniyor. İnşaat firmalarına göre drone kullanımı keşfi çok hızlandırıyor ve proje sürelerini de kısaltıyor.

Bir diğer drone kullanım alanı ise tarım. Drone'lar şimdilik üzerindeki termal kameralar sayesinde tarım alanlarındaki bitkilerin sağlığını ölçüyor. Yapılan uçuşlarla drone'lar yetişen meyve ya da sebzelerin sağlığını ve yetişmesini gözlemliyor. Bununla birlikte tarım alanlarında zirai ilaçlama yapabilen drone'lar da görmemiz olası.

Goldman Sachs'a göre ticari kullanım için drone harcamaları önümüzdeki 5 yılda 100 milyar doları aşacak. Bununla birlikte en çok kullanımı ve yatırımı da yine inşaat ve tarım sektörleri yapacağı söyleniyor.

Raporda drone ile teslimat işine de vurgu yapılmış. Ancak Goldman Sachs'a göre henüz teslimat işi pek de parlak bir geleceğe sahip değil. Rapor, drone ile teslimatın operasyonel risklerinin yüksek, regülasyon ve teknoloji tarafında ise bu yöntemin bariyerle karşılaşacağı yönünde görüş bildiriyor.

Görsel kaynak: Shutterstock/Alexander Kolomietz

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.