Whatsapp, Wechat, Line gibi mobil mesajlaşma uygulamalarının atı alıp Üsküdar'ı geçtiği çok oldu ama bu alana 2009'da giren ve son dönemde yükselişte olan Finlandiya merkezli bir uygulama var; Jongla.
Jongla, 2009'da Riku Salminen ve Arto Boman tarafından kurulan bir girişim. Ücretsiz ve çapraz platformlarda mesajlaşmayı ücretsiz ve sağlıklı bir hale getirmek için kurulmuş. Üstelik sadece metin değil, görsel ve işitsel mesajlaşmayı da işin içine katarak pazardaki yerini almış.
Riku Salminen, Jongla'nın Whatsapp gibi devlere kafa tutmasının şu anda mümkün olmadığının farkında. Dolayısıyla 'radarın altında' kaldıklarını ifade ediyor ama bölgelerde yükselişte olmanın verdiği özgüveni taşıyor.
Helsinki'de geliştirilen Jongla'nın Jakarta'da (Endonezya) da bir ofisi bulunuyor ve bu ekipler tasarımdan sunucu tarafına kadar her şeyi kendi içinde hallediyor. Jongla şu anda 14 farklı milletten 24 çalışana sahip ve bu küresel ekip küresel bir ürün geliştirmek konusunda baştan motive olmuş gibi gözüküyor.
Önümüzdeki 4 yılda dünyada 6 milyar akıllı telefon olacak
"Önümüzdeki 4 yılda dünyada 6 milyar akıllı telefon olacak ve bu büyümeyi alt seviye akıllı telefon sektörü sürükleyek." diyor Salminen. Bu açıklamayla da neden gelişmekte olan pazarların önemli olduğunu açıklamış oluyor.
Jongla sadece 2,4 MB boyutunda ve 19 MB boyutundaki Whatsapp'a nazaran alt seviye telefonlara daha fazla hitap eden bir uygulama. Jongla'nın Android, iOS, Windows Phone ve Firefox OS uygulamaları bulunuyor ama Jongla uygulaması olmayanlar da paylaşılan link üzerinden hemen mesajlaşmaya başlayabiliyor.
Güneydoğu Asya ve Latin Amerika'da büyümeyi hedefleyen Jongla'nın CEO'su Salminen, en hızlı büyüdükleri ülkelerin Endonezya, Tayland, Hindistan, Brezilya, Meksika ve Türkiye olduğunu söylüyor. 2016'da yeni sosyal ve işbirlikçi özellikler geliştireceklerini de ekliyor.
Mobil mesajlaşma pazarı gerçekten çok önemli, hızlı büyüyen ve çeşitlenen bir pazar. Milenyum neslinin mobil mesajlaşma uygulamalarına oldukça ciddi bir ilgisi olduğu da malum. Ama günün sonunda Telegram gibi kendini belli özelliklere (görsellik, güvenlik vs.) odaklayan uygulamaların ömrünün ne kadar olacağı hala tam olarak cevaplanmış değil...
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap