Apple 1 milyar dolar harcadığı Amazon bulut sunucularından Google'a geçiş yapmayı planlıyor

Apple 1 milyar dolar harcadığı Amazon bulut sunucularından Google'a geçiş yapmayı planlıyor

Apple'ın verilerinin büyük çoğunluğunu depolamak için kullandığı Amazon Web Services ve Microsoft Azure'dan, Google Cloud platformuna geçireceği teknoloji kulislerinde konuşulmaya başladı. Apple'ın Amazon'a bulut depolama için ödediği rakam ise dudak uçuklatacak cinsten.

Bilindiği gibi Apple kullanıcılara sunduğu iCloud servisi ile onların telefonlarındaki ve tabletlerindeki tüm verileri bulut sunucular üzerinde depolamalarına olanak sağlıyor. Altyapı içinse ağırlıklı olarak Amazon Web Services (AWS) ve Microsoft Azure servisleri kullanılıyordu. Apple'ın Amazon'a bu hizmet için ödediği bedel analistler tarafından yaklaşık 1 milyar dolar olarak hesaplanmıştı. Şirketin yeni dönemde bulut hizmeti için Google ile 600 milyon dolarlık bir anlaşma yapacağı ortaya atılan yeni iddia oldu. Spotify'ın Google Cloud platformuna aylık yaklaşık 300 bin dolar ödediğini düşünecek olursak anlaşmanın boyutu daha da belirginleşecektir.

Apple'ın yapması beklenen yeni anlaşma ile hem bulut depolama maliyetlerini yarı yarıya düşürmesi hem de Google'ın fiber teknolojisinden faydalanma planları kurduğu belirtiliyor. Google'ın gittikçe genişletiği fiber internet hizmeti sayesinde Apple'ın bant genişliği (bandwidth) maliyetlerini uzun vadeli olarak düşürme planları yapılması beklenen yeni anlaşma için önemli bir faktör olarak ortaya çıkıyor. Aynı zamanda şirket yeni anlaşmayla eskisine göre yaklaşık 600 milyon dolar daha az ödeme yapacak. Anlaşmanın ne zaman gerçekleşeceğine dair kesin bir bilgi yokken, iki şirket arasında görüşmelerin hızlandığı ve önümüzdeki dönemde hayata geçebileceği aktarılmış.

Görsel Kaynak: Lester Balajadia / Shutterstock.com

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.