Mobil e-ticarette küresel trendler

Webrazzi E-ticaret 2016 konuşmacılarından n11.com Strateji ve Planlamadan Sorumlu Genel Müdürü Yu Shik Kim, e-ticaretin ana konularından biri olan mobille sahnedeydi. Türkiye'de mobil kullanımıyla ilgili istatistiklerle başlayan Kim, sunumunda mobil ticaret alanındaki küresel trendleri paylaştı.

Kim'in paylaştığı Türkiye verilerinde öne çıkanlar şu şekilde: GSMA verilerine göre Türkiye'de mobil penetrasyonu kıyasla düşük zira mobilin dünya ortalaması yüzde 99 iken Türkiye için bu oran yüzde 94.

Bu, mobilin hala büyümeye açık bir alan olduğunu gösteriyor. Türkiye'de akıllı telefon penetrasyonu da artıyor, bugün mobil telefon kullanıcılarının yüzde 50'si akıllı telefona sahip.

n11.com

Mobil telefonların platformlarına baktığımızda ise Android'in baskınlığıyla karşılaşıyoruz. Ocak 2015-Eylül 2015 döneminde Android'in pazar payı yüzde 86 yüzde Android, iOS'in ise yüzde 13. Mobilde bir diğer yaygın kullanım ise büyük ekranların tüm dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de yaygınlaşması. Mobil telefonların yüzde 74'ünü bugün büyük ekranlar oluşturuyor. Bu, elbette cihazların kapasitesini de arttırıyor; çoğunluk artık (yüzde 50) 16-32 GB telefon kullanıyor.

E-ticaret özelinde mobili irdeleyen Kim, n11.com örneği üzerinden üç ana metriği paylaştıştı. Buna göre n11.com'un trafiğinin bugün yaklaşık yüzde 60'ı mobilden geliyor; GMV'nin yüzde 32'si, tüm işlemlerin yüzde 50'si ise mobil üzerinden gerçekleşiyor. Yani PC oranı dülerken mobil kullanıcıların oranı artmaya devam ediyor.

Mobilde uygulama üzerinden kullanıcıların n11.com'a giriş sıklığının masaüstünün 4-6 katına kadar çıktığını söyleyen Kim, mobilin hafta sonunda trafiğin düşme eğilimini tersine çevirdiğini de paylaştı.

n11.com global

Mobil ticaretin yükselişi mobile özgü nitelikleriyle bugünün küresel e-ticaret trendlerini de belirtiyor. n11.com'un tespit ettiği bu trendlerden ilgi mobilde ürünlerin kurgulanması ve ticaretin kişiselleşmesi. Kullanıcıların alışkanlıklarının çok daha yakından takip edilebilmesiyle birlikte ürün tavsiyeleri ve fırsat satışları gibi anlık teklifler mobilde ana sayfaya geliyor.

İkinci trendin sosyal alışveriş ve O2O (offline'dan online'a) olduğunu paylaşan Kim, mobil için özelleşmiş fonksiyonlar ve UI'ın optimize edilmesinin bir diğer önemli trend olduğunu paylaştı. Mobilde anlık tekliflerle müşteri kazanmanın kolaylığının karşılığında müşteri kaybetmek de kolay. Bu nedenle müşteri tutma ve sadakat yükselen mobil ticaret trendleri arasında. E-ticaret sitelerinin bu farklı davranış kalıplarını izleyerek özel değer teklifleri sunması mobilde kazanmalarını sağlayabilir.

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.