Y Combinator Başkanı Sam Altman'dan girişimcilere ilk yatırım tavsiyesi

Y Combinator Başkanı Sam Altman'dan girişimcilere ilk yatırım tavsiyesi

Yatırım ortamı değişiyor. Kısa bir süre öncesine kadar neredeyse rutin halini alan bol sıfırlı yatırım turlarının ardından yatırımcıların bu yıl muslukları kısması bekleniyor. Peki böyle bir değişim ortamında girişimcilerin nasıl davranması gerekiyor?

Dünyanın en iyi hızlandırma programlarından Y Combinator, girişimleri için bu tip bir yavaşlamayı henüz doğrulamıyor ancak beklentiler konusunda hemfikir. Yatırım bolluğu konusunda bugüne kadar gerçekçi ve temkinli bir yaklaşım sergileyen Y Combinator Başkanı Sam Altman, değişen yatırım ortamıyla ilgili de girişimcilere tavsiyede bulunuyor.

YC blogunda yayınladığı paylaşımında bazı girişimlerin yatırım almakta zorlanacağını not eden Altman, girişimleri öncelikle piyasadaki bir bug'a karşı uyarıyor. Yakın tanıdığımız bu bug, "moda girişimlerin" iyi ya da kötü olsun yatırım almak konusunda avantajlı olması. Bazı yatırımcılar bu bug'ı kötüye kullansa da (örneğin isim yapmak için vs.) bu, bazı hak eden girişimlerin yatırım alamadığı gerçeğini değiştirmiyor. Girişimcilerin elindekilerle çalışabilmenin bir yolunu bulması ve etrafındaki kaynakları elinden geldiğince iyi kullanması gerekiyor.

Altman'ın Y Combinator girişimlerine hitap ederek yazdığı ancak piyasadaki her girişimciyi ilgilendiren dört ana tavsiyesi ise şu şekilde sıralanıyor:

Sam Altman
Sam Altman

1. İyi bir değerlemeden çok, iyi yatırımcıyı dikkate almalısınız diyen Altman girişimcileri yatırım almadan önce ilgili yatırımcıyı iyice araştırmaları konusunda uyarıyor. Yapılacak en iyi şeylerden biri, mümkünse, bu yatırımcı tarafından daha önce fonlanmış ancak batmış girişimlerin kurucularıyla konuşmak. Yatırımcılarınızı tanırken onların da sizi tanımasına izin verin. Bunun için yatırımcı başına üç görüşme yeterli olabilir. Yatırım anlaşmasında karmaşık koşullar önermenin genellikle bir "kötü yatırımcı"ya  işaret ettiğini söyleyen Altman, açık koşullar için ısrarcı olmanızı tavsiye ediyor.

2. Tohum yatırım aşamasında girişiminizin sadece yüzde 20'sini satmalısınız. (Eğer 2.5 milyon dolar gibi yüksek bir tohum yatırım alıyorsanız bu sayı yüzde 25'e de çıkabilir.)

3. Bir sonraki kilometre taşınıza ulaşmanıza kadar yetecek kadar yatırım almalısınız.

4. Yatırım turu sürecini mümkün olduğunca süratli şekilde geçip, işinizin başına dönmelisiniz. Yatırıma aşık olan kurucuların çok başarılı olması nadir görülen bir durumdur.

Girişimcilerin unutmaması gereken diğer önemli noktalarsa şunlar: *İyi yatırımcılar, tohum yatırımı aşamasında en önemli şeyin kullanıcılarınızın sizi ne kadar sevdiği olduğunu bilirler. Yüksek etkileşim ve ağızdan ağıza yayılım yatırım için mucizeler yaratabilir.  *Büyüme hala önemlidir. *Şirketin uzun vadede stratejik açıdan neden değerli bir pozisyonda (monopoli) olacağını açıklamak hala önemlidir.  *Misyonunuzu açıklamanız önemlidir. 

*Küstah olmayın, bu bazı girişimciler için yatırım aşamasında bazen işe yarasa da çoğu zaman işe yaramaz. 

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.