SPONSORLU

Yapı Kredi, kredi kartlarını "Cüzdan"da topladı

Yapı Kredi, kredi kartlarını

Kült film “Geleceğe Dönüş”ün kahramanı Marty McFly’ın üzerine binerek havalandığı kaykay belki henüz gündelik yaşamımıza girmedi ama bu, teknolojilerin her alanda katlanarak geliştiği gerçeğini değiştirmiyor. Bu gelişimin en hızlı görüldüğü ve teknolojinin dönüşümüne liderlik eden sektörlerden biri de bankacılık. Bankalar müşterilerinin ihtiyaçlarını her an ve her yerde karşılamak adına yenilikçi uygulamalara imza atıyor. Bu alanda özellikle Türk bankaların sunduğu ürün ve hizmetler dijital bankacılık alanında dünyada örnek gösterilen uygulamalara dönüşüyor.

Bankacılık hızla dijital yönde dönüşürken, bu değişime öncülük eden Yapı Kredi’nin, Bireysel Bankacılık ve Kartlı Ödeme Sistemleri Grup Direktörü Serkan Ülgen’le özellikle ödeme sistemlerinin geleceğini konuştuk. Ülgen mobil ödeme sistemlerinin bugününü ve geleceğini değerlendirirken Yapı Kredi’nin bu konudaki uygulamalarından da bahsetti.

Dünya gün geçtikçe dijitalleşiyor, bu durum müşteri tarafında talepleri, kurum tarafında ise ürün ve hizmetlerin sunulma tarzını değiştiriyor. Çok hızlı değişen bu ortam bankacılık sektörüne nasıl yansıyor?  

Dijital, özellikle de mobil dönüşümle birlikte, günlük hayata pek çok yeni teknoloji katıyor. Tüm dünyada gelişen teknoloji büyük bir merakla takip ediliyor. Pazara sunulan her teknolojiye kısa sürede uyum sağlanıyor. Kullanıcıların bu yeni teknolojilere hızla adaptasyonu, hizmet ve ürünlere zamandan ve mekandan bağımsız, 7/24 ulaşma ihtiyacı yaratıyor. Sonuç olarak yeni teknolojilerin yarattığı yeni mecralara uygun aynı zamanda müşterilerin ihtiyacını karşılayacak ürün ve hizmetler üretmek en önemli amaç haline geliyor.

Müşteri memnuniyetini en üst seviyede sağlamak isteyen kurumlar için dijitali yakalamak vazgeçilmez bir unsura dönüşürken, bankacılık sektöründe de dijitali yakalamak en önemli hedeflerden biri haline geldi. Müşteri tabanını artırmak isteyen finans kurumlarının inovasyona önem vermeleri gerekiyor. Yeni teknolojilerin piyasaya sunulmasıyla olası müşteri taleplerini önceden öngörebilmeleri gerekiyor. Bu da bankaların hem teknolojiyi hem de müşteri ihtiyaçlarını çok iyi kavraması anlamına geliyor.

Kredi kartlarında dijital dönüşümden biraz daha bahsedebilir misiniz?

Dijital dönüşüm her alanda olduğu gibi kartlı ödemelerde de yaşanıyor. Bu trendi esasen çok önceden gördük ve 2014 senesinde altyapı değişim projemizi tamamlayarak tüm kartlı ödemeler sistemini en son teknolojiye taşıdık. Bu dönüşüm sayesinde bugün müşterilerimiz şubeye gitmeden her türlü bankacılık işlemini internet bankacılığı üstünden birkaç saniyede gerçekleştirebiliyor. Benzer şekilde, kartlarını e-ticaret işlemlerine açma/kapama, kart limitlerini ayarlama veya yeni bir kart ürününe başvurma işlemlerini internet bankacılığından kolayca yapabiliyor.

Öte yandan akıllı telefonlara indirilebilen yeni “Yapı Kredi Cüzdan” uygulamamız ile kredi kartı deneyimini dijitale taşıdık.

Bu uygulama tam olarak nedir? Sektörde bu uygulamalarla nasıl bir fark yaratıyorsunuz?

Yapı Kredi Cüzdan uygulaması ile kredi kartı pazarında yine öncü bir rol üstleniyoruz. Cüzdan uygulaması ile Yapı Kredi müşterileri, bulundukları lokasyona göre kendilerine en yakın alışveriş noktalarını ve bu noktalardaki World kampanyalarını görüntüleyebiliyor, son alışverişlerini, limit, puan durumlarını, hesap kesim tarihi gibi bilgileri öğrenebiliyor ve cep telefonundan ödeme yapabiliyor. Yapı Kredi Cüzdan, kullanıcıların alışveriş öncesi ve sonrası süreçte de hayatlarını kolaylaştırıyor. Onlara zamandan tasarruf imkanı sunan çok kullanışlı bir uygulama olarak ön plana çıkıyor.Uygulamanın bir başka önemli özelliği ise fiziksel kredi kartına ihtiyaç olmadan Android 4.4.2 ve üzeri işletim sistemine sahip, NFC özellikli akıllı telefonlar ile ödeme yapılabilmesi. Yapı Kredi müşterileri, uygulamayı açmadan, POS cihazına cep telefonlarını yaklaştırarak ödeme gerçekleştirebiliyorlar. Ayrıca 50 TL altı işlemler şifre ve imzasız, 50 TL üstü işlemler ise POS cihazına pin girerek yapılabiliyor.

Gelecekte mobil ödeme sistemlerinde nasıl bir değişiklik olacak? Örneğin mobil ödeme sayesinde cüzdan taşımayı bırakacak mıyız? Yapı Kredi’nin bu dönüşümdeki yeri ne olacak?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Kasım raporuna göre Türkiye'de, mobil ödeme hizmetlerindeki işlem sayısı 2015’te 16,5 milyon ve işlem hacmi ise 225,6 milyon lira seviyesindeydi. 2017'de ise mobil cüzdan uygulamalarının akıllı telefon kullanıcılarının ilk tercih ettiği ödeme metodu olacağı öngörülüyor. Bu öngörüler de esasen Yapı Kredi Cüzdan’ın zamanı çok iyi yakaladığını ve geleceğe dönük çok önemli bir uygulama olduğunu gösteriyor. Gelecekte cüzdan taşımayı belki bırakmayacağız ancak mobil ödeme sayesinde kredi kartları kullanma alışkanlıklarımızda ciddi bir değişiklik olacaktır.

Yapı Kredi olarak Türkiye’de ilk kredi kartını hizmete sunan bankayız. İlk günden itibaren bu alanda hem tüketici hem de üye işyerleri için kazan-kazan bir sistem oluşturduk. Bugün gelişmiş ekonomilerin dahi örnek almaya çalıştığı bir platform yarattık. Günümüzde de ilerleyen teknoloji ile birlikte ödeme servislerinin değişmesi nedeniyle alt yapımızda birçok değişiklik ve yeniliğe imza atıyoruz. Önümüzdeki 10 yılın dijital değişim sürecinde önemli bir hazırlık evresini geride bıraktık. Türkiye’nin ilk ve lider kredi kartı markası World, kredi kartlarındaki dijital dönüşüme de öncülük etmeye devam edecek.

Advertisement

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.