Criteo: Türkiye'de dijital ticaretin yüzde 13,9'u Android'den geliyor

Criteo: Türkiye'de dijital ticaretin yüzde 13,9'u Android'den geliyor

Reklam ve performans teknolojileri şirketi Criteo, 2015'in son çeyreği için mobil ticaret eğilimleri raporu yayınladı. 1,4 milyon işlemi inceleme altına alan raporda dikkat çeken istatistikler var.

Tüketicilerin internetten satın alma alışkanlıklarını gözler önüne seren Criteo, her 10 işlemden dördünün birden çok cihaz veya kanal kullanarak yapıldığını gösteriyor. Bu işlemlerin 1/3'i ise mobil cihazlarda tamamlanıyor.

Criteo'nun raporuna göre mobil ticaret tüm dünyadaki perakende e-ticaret satışlarının yüzde 25’ini oluşturuyor. Tüm e-ticaret işlemlerinin yarısının da birden çok cihaz kullanılarak yapıldığı belirtiliyor.

Mobil ticaretEylül 2015'te Türkiye'nin mobilde en çok seyahat rezervasyonu yapan 6. ülke olduğunu paylaşan Criteo'nun raporunda yer alan diğer önemli rakamlar da şöyle;

  • 2015’in son çeyreğinde mobil işlemler, 2014 yılına göre yüzde 15 büyüdü.
  • 2015'in son çeyreğinde mobil işlemler tüm e-ticaret işlemlerinin yüzde 30'unu oluşturdu. Türkiye’de ise mobil ticaret tüm dijital satışların yüzde 20,5'ini oluşturuyor. Perakende şirketleri listesinin en üstünde bu oran 34,4’e kadar çıkıyor ki bu alanda dünya ortalaması yüzde 35.
  • Tüm dijital satışların yüzde 12,6’sı Androidli telefonlar üzerinden yüzde 4,2’si ise iPhone üzerinden gerçekleştiriliyor.
  • Andoridli tabletlerin tüm satıştan aldığı pay yüzde 1,3, iPad'in payı ise yüzde 2,4.
  • 2015’in 4. çeyreğinde işlemlerin yaklaşık yüzde 40’ı birden çok cihaz veya kanalda gerçekleşti.
  • Masaüstü müşterilerinin yüzde 37’si aynı mağazanın sitesini en az bir farklı cihazda daha ziyaret etti.
  • Tabletleri üzerinden alışveriş yapanlarınyüzde 43’ü, tüm süreç boyunca birden çok cihaz kullandı.
  • Perakende sektöründeki tüm mobil işlemlerin yüzde 54’ünü, seyahat sektöründeki tüm mobil işlemlerin ise yüzde 58’ini oluşturuyor.
  • Mobil uygulama kullanan müşteriler, mobil web sitesinde gezen müşterilere göre yüzde 286 daha fazla ürüne bakıyor. Bu da sepete ekleme oranlarını yüzde 90 oranında etkiliyor.
  • Mobil uygulamadaki toplam dönüşüm oranı, mobil tarayıcılara göre yüzde 120 daha fazla.

Criteo'nun bu araştırması önemli bir referans çünkü şirketin Univeral Match çözümü 500 milyondan fazla eşleşen kimliklerde çoklu cihaz alışveriş davranışlarını takip edebiliyor. Günde 35 milyardan fazla tarama aktivitesini inceleyebiliyor.

Konuyla ilgilenenlere 'Criteo - State of Mobile Commerce' raporuna göz atmalarını da tavsiye ederim.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.