Türkiye girişimcilik ekosistemine yatırımcı bakışı: 'Investor Catch-up 2016' [Rapor]

Türkiye girişimcilik ekosistemine yatırımcı bakışı: 'Investor Catch-up 2016' [Rapor]

Buran Venture Capital ve startups.watch'un birlikte hazırladıkları 'Investor Catch-up 2016' raporunda yatırımcıların Türkiye girişimcilik ekosistemine dair duygu ve düşüncelerini bulabilirsiniz.

Söz konusu raporun hazırlanma şekline de değinmek gerekirse; öncelikle tüm aşamalarda (melek yatırımcılardan girişim hızlandırıcılara, girişim hızlandırıcılardan VC'lere kadar) yer alan bireysel yatırımcılar ve yatırım şirketleri için bir anket hazırlanmış. Söz konusu anket 60'ın üzerindeki kişiye gönderilmiş ve toplamda 19 yanıt alınmış.

Türkiye'deki yatırımcı sayısına düşünecek olursak ankette yer alan yanıtların ve çıkan sonuçların değerli olduklarını söyleyebiliriz. Hemen aşağıda rapordan bize göre öne çıkan 3 noktayı sizlerle paylaşıyoruz. Bunun dışında raporun tamamına yazının sonunda erişebilir, ya da SlideShare üzerinde raporu bulabilirsiniz.

Yatırımcıların yarısından fazlasının 2016'dan bir 'exit' beklentisi yok

Raporda görebildiğimiz kadarıyla Türkiye'deki yatırımcıların yarısından fazlasıın (19'da 10) 2016 yılında bir 'exit' yani çıkış beklentisi yok. 19 yatırımcıdan 10'u exit beklemezken 3 yatırımcı 1 exit, 3 yatırımcı 2 exit ve 2 yatırımcı da 3 adet exit bekliyormuş.

Yatırımcılar, yatırım yaptıkları girişimlerin 2015 performanslarından memnun gözüküyor

Raporda öne çıkan bir diğer soruya göre; 19 yatırımcıdan 9'u yatırım yaptıkları girişimlerin yüzde 66'dan fazlasının 2015 yılındaki büyüme performansından memnun kaldığını söylüyor. 5 yatırımcı girişimlerinin yüzde 33-66'sının 2015 performansından memnun kalırken 3 yatırımcı içinse oran yüzde 10-33 arasında kalmış. girisimlerinübuyume-performansi-iyi

Yatırımcılara göre en büyük problem 'düşük exit potansiyeli'

Investor Catch-up 2016 raporunda sizlerle paylaşmak istediğimiz öne çıkan bir diğer noktaysa 'Türkiye'deki VC pazarının büyümesi önündeki en büyük engelin düşük exit potansiyeli' olması. Sorunun VC pazarı odağında sorulduğuna dikkat çekmekte yarar var, yalnız aynı yanıtı/sonucu tüm ekosistem için de düşünsek yanılmış olmayız.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.