FBI yalanladı: Apple'dan her şeyin kapısını açacak bir yetki istemedik

FBI yalanladı: Apple'dan her şeyin kapısını açacak bir yetki istemedik

Apple ile FBI arasındaki tartışmalar sürüp giderken, FBI tarafından tartışmaların seyrini değiştirebilecek bir açıklama geldi. FBI yöneticisi James Comey, her şeyi ele geçirebilecekleri bir arka kapı istemediklerini ifade ediyor.

Kısaca hatırlatmak gerekirse; FBI, San Bernardino saldırısından sonra ele geçirilen bir teröristin iPhone markalı telefonunu kırmak istemiş ancak bunda başarılı olamamıştı. Apple CEO'su Tim Cook, FBI'ın kendilerinden özel bir giriş kanalı istediğini ama bunu temin etmeyeceklerini söyleyen açık bir mektup yayınlamıştı.

Apple'ın kullanıcılarını FBI'a karşı koruyup koruyamayacağı tartışırken, FBI Yöneticisi James Comey, aslında konunun sanılandan farklı olduğunu dile getirdi. Comey'e göre FBI, Apple'ın şifreleme sistemini kırmak istemediklerini veya bunun için bir 'büyük anahtar' istemediklerini dile getiriyor.

Comey, söz konusu telefonun şifresini kırmak için bir arama izniyle telefon kendini yok etmeden önce veya 10 yıl kaybetmeden telefonun şifresini çözmek istediklerini ifade ediyor. Bunun da daha fazla teröristi yakalamak için bir ipucu sunabileceğini ekliyor.

Her ne kadar söz konusu açıklama Tim Cook'un açık mektubunda bahsettikleriyle çelişse de Comey, bu konunun ticari bir amaç güden şirketler tarafından değil, Amerikan halkı tarafından karar verilecek bir mesele olması gerektiğini de sözlerine ekliyor.

Bu meselenin nasıl sonlanacağı meçhul ama kafa karıştıran açıklamaların sonlanmayacağına kesin gözüyle bakabiliriz.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.