Apple kullanıcılarını FBI'a karşı gerçekten koruyabilir mi?

Apple kullanıcılarını FBI'a karşı gerçekten koruyabilir mi?

Apple teröristleri mi koruyor yoksa kişisel gizliliğin korunması mücadelesinde halkın yanında mı yer alıyor?

FBI ve Apple arasında bir "mücadele" şeklinde basına yansıyan olaylar, ABD başta olmak üzere uluslararası kamuoyunu taraf seçmeye itiyor. Başkan adayı John McAfee söz konusu telefonun şifresini ücretisiz kırabileceğini söyleyerek FBI'ı savunurken; Google, WhatsApp hatta eski NSA direktörü Michael Hayden gibi isimler Apple'ın yanında yer aldı. Destek Twitter ve Facebook ile devam etti.

Apple'ın FBI'ın talebine karşı "kişisel verileri korumayı savunan" duruşunu destekleyen açıklamaların bir bölümü kişileri, bir bölümü kurumları temsil ediyor. Twitter CEO'su Jack Dorsey resmi hesabından Tim Cook ve Apple'ın yanında yer aldıklarını söylüyor; Facebook yaptığı kurumsal bir açıklamayla terörizmi kınadıklarını, bugüne kadar kendilerine gelen taleplere uyduklarını ancak bu talepler teknoloji şirketlerinin güvenlik sistemini zayıflatabilecek nitelikte olduğunda, buna sonuna kadar karşı çıkacaklarını belirtiyor.

Milyarlarca sivil tarafından kullanılan servislerin açıklamalarını halkın nabzını tutup yaptıklarına ve vakanın PR değerine şüphe yok. Açıklamaların çıkış noktası bildiğiniz gibi, Tim Cook'un müthiş bir ilhamla yazdığı mektubun, Apple ve FBI arasında yaşananları odaklamak (bu yazının ilk satırını okuyun) konusundaki başarısı.  Olayları PR dışında değerlendirmek için de bu odaktan ayrılmamız gerektiği ortada. Zira Apple'ın ABD vatandaşlarını, federallerin "haddini bilmez" taleplerinden koruyan bir kahraman olduğunu düşünmek fazla iyimser olurdu.

Edward Snowden'i dinlerseniz Apple'ın böyle bir gücü zaten yok. FBI, zanlının bütün telefon kayıtlarına zaten sahip ancak zanlı olaylardan 6 hafta öncesinden itibaren telefonunu (iPhone 5C) yedeklemeyi (bilerek ya da bilmeyerek) durdurduğu için FBI bu bilgilere erişemiyor. FBI'ın hükümet tarafından onaylanan bu iPhone 5C'yi izlemeye zaten yetkisi var ve bunun için Apple'ın yardımına ihtiyacı yok.

FBI'ın Apple'a gitmesinin sebebi ise Snowden'in de belirttiği gibi 6 haftalık kesinti. Apple eksik olan bu parçayı tamamlamak için FBI'a iCloud'u otomatik yedekleme özelliğini kullanarak yardım etmeyi öneriyor. Ancak telefonun güvenlik güçleri tarafından ele geçirilmesinden kısa bir süre sonra, ilgili iCloud hesabına bağlı Apple kimliği şifresinin değiştiği ortaya çıkıyor. Apple'ın sistemi bu güvenlik duvarını Apple'ın aşamayacağı şekilde tasarlanmış. FBI bu nedenle Apple'dan cihazlarında bir arka yol açmasını istiyor. Apple, buna şiddetle karşı çıkıyor çünkü bu Apple için büyük bir güvenlik, itibar ve Apple'ı Apple yapan hemen her şeyi riske atmak demek. Şirket bunun Çin yada Rusya gibi ülkelerde bile bugüne kadar görmediği bir talep olduğunu da söylüyor.

Olayların akışından Tim Cook'un mektubunu çıkardığımızda, yani Cook'un bu tip bir çıkışı hiç yapmadığını düşündüğümüzde, ortaya Apple'ın FBI ile iş birliği yaptığı ancak kendi engeline takıldığı gibi bir yorum da çıkabiliyor. Bir diğer olası yansıma ise FBI'ın özel ya da kurumsal tüm telefonları zaten dinliyor ve bu cihazlardaki bilgilere zaten erişebiliyor olduğu... Kurumları memnun etmese de kanımca kullanıcıları en çok ilgilendiren noktalar bunlar. Buna karşın olayın bizimle yani kullanıcılarla ilgili kısmı hala muamma. Kişisel verilerimizin ne kadar kişisel olduğu ve bu bilgilere ne olacağı soruları ise önümüzdeki on, belki yüzyılın en önemli sorularından biri olacak gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.