Nobel Ödüllü Alvine Roth'un 'eşleştirme ekonomisi'ni incelediği kitabı Türkçede

Nobel Ödüllü Alvine Roth'un 'eşleştirme ekonomisi'ni incelediği kitabı Türkçede

kim-neyi-neden-alirGirişimcilere Kitap Tavsiyeleri serimizde farklı alanlardan kitaplardan bahsetmiştik ama sanırım ekonomi/piyasa yönetimi en eksik olan alanlardan konulardan biriydi. Alvin E. Roth'un Türkçe'ye 'Kim Neyi Neden Alır' adıyla* çevrilen eseri de tek başına bu boşluğu doldurabilecek bir kitap.

Lloyd Shapley ile birlikte 2012 Nobel Ekonomi Ödülü'nü alan Alvin E. Roth, bu kitapta Nobel kazandıran 'Çöpçatan / Eşleştirme Ekonomisi' kavramını masaya yatırıyor. Ekonomik bir terim olarak 'eşleştirme'; hayat boyunca seçtiğimiz şeylerin aynı zamanda bizi seçmek zorunda olması şeklinde tanımlanıyor ve kitapta bu kavram ayrıntılı şekilde analiz ediliyor.

'Dünya çapındaki en büyük işlem hacmine sahip pazar, paranın işlemediği bir pazardır.' sözüne derinlemesine bir bakış sunan kitapta bir pazarın nasıl batacağından, piyasaları hızlandıracak tasarımlara ve hatta yasak piyasalara kadar geniş bir çerçeve sunuyor. New York Borsası'ndan semt pazarına kadar herhangi büyüklükteki bir piyasayı verimli bir şekilde yönetmenin yöntemlerini anlatıyor.

Ünlü Davranışsal Ekonomi Profesörü Dan Ariely'nin de övgüsüne mazhar olan 264 sayfalık kitap, teknik bir ekonomi kitabı olmaktan ziyade farklı örneklerle zenginleştirilmiş bir eser.

Timaş Yayınları'ndan çıkan bu önemli eser de, daha öncekiler gibi siz değerli Webrazzi okuyucularına hediye olarak gönderilecek. Bunun için tek yapmanız gerekense aşağıya 'anlamlı' bir yorum yapmak*. :) İlk 10 yorumu yapan okuyucularımızın e-posta adresleri Timaş Yayıncılık ile paylaşılmıştır.

*Kitabın orjinal adı: Who Gets What and Why

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.