Cep telefonunun ekran ışığını kısılabildiğinden habersiz milyonlarca insanın, sinema salonunda full açık ışıkla diskotek havası estirmesinin de önüne geçecekse, Apple’ın gece vardiyası özelliğini destekliyorum. iOS 9.3’ü beta aşamasında kullanmaya başlayıp düzenli olarak istifade eden biri olarak, bu özelliğe tam puan verdiğimi yazının başında söyleyeyim.
Teknoloji şirketlerinin yaptığı bazı küçük ama pratik düzenlemelerin, hayatımızda ne denli güzel etkileri olabiliyor gördük geçtiğimiz dönemde. Şimdiye kadar neden akıllarına gelmedi bilmiyorum ama Apple’ın devreye soktuğu bir ekran ayarı sayesinde, telefonu soğuk mavi ışığı yerine, sıcak sarı bir ışıkla kullanmak mümkün oluyor. Sadece göz rahatlığı için değil, psikolojik açıdan bir rahatlık sağladığı için evinde sarı ışık kullanan biri olarak, "Gece Vardiyası"nı ayrıca çok sevdim. Hatta sadece geceleri değil, gün içinde de sıcak ekran kullanıyorum iPhone’umda. Haber sitelerinin “Apple’ın yeni hizmeti sayesinde rahat uyuyacaksınız” diye yazarken bile anlamadan verdiği bu özellik, elbette bize masal okumuyor. Yaptığı şey, ekrandaki renk dengesini ayarlamak ve uyumadan önce telefon kullananların uykusunu kaçıran parlak soğuk renk yerine sıcacık turuncu, sarı renk tonları vermek. Peki, bu ayar gerçekten işe yarıyor mu? Cefakar editörünüz Erdal kendisini feda etti ve iOS 9.3 Beta sürümü çıkar çıkmaz bu özelliği kullanmaya başladı.
Uykudan önce faydalı Çoğu kullanıcı gibi ben de telefonumu bir an olsun yanımdan ayırmıyor, uykuya dalmadan önce sık kullandığım sosyal ağları, gelen mesajları, sevdiğim içerik sitelerini son bir defa kontrol ediyorum. Çünkü gerçek bir internet bağımlısı olmak bunu gerektirir. Bunu yaparken, eskiden ekran ışığını en düşük seviyeye getiriyordum. Açıkçası bu tedbir benim için yeterli oluyordu göz yormama açısından. Fakat Apple’ın Gece Vardiyası ayarı sayesinde ekran ışığını kısmak gibi bir gereklilik ortadan kalktı. Çünkü gerçekten ekranın sıcak ışıkla bürünmesi gözlerin yorulmasını ve uykunun kaçmasını engelliyor. Gece Vardiyası etkinken, ekranın ışığı sonuna kadar açık olsa bile uykudan önce rahatlık sağlıyor. Yanınızda biri uyuyorsa, onu ekran ışığınızla rahatsız etmemiş de olacaksınız, bu da ayrı bir fayda.
Instagam kullanırken kapatmak gerekiyor Gece vardiyası, ekran ışığında dengeyi tamamen değiştirdiği için, tüm görüntülere sıcak bir filtre koymuş gibi geliyor. Bu durumda, Instagram'a fotoğraf yüklerken veya başkalarının paylaşımlarına bakarken biraz kayıp yaşıyor olabilirsiniz. Bu sebepten, Instagram'da özellikle paylaşım yaparken filtreyi ayarlama aşamasında Gece Vardiyası'nı devre dışı bırakmak gerekebilir.
Ekran kısamayanlara gelsin Fakat bence bu ayar, özellikle ekran ışığı konusunda tamamen bilgisiz insanlar için faydalı olacak. Eminim sizin çevrenizde de sahip oldukları akıllı telefonun sahip olduğu özellikleri %10 oranında kullanan insanlar vardır. Şarjı %20’nin altına inmiş fakat ekran ışığı cayır cayır en sonda. Tamamen bilmediği için böyle. Sinema tiyatro veya konser salonunda da görürsünüz telefonun ekranını açtığında el feneri gibi ortalığı aydınlatanları. Üstelik ekran ışığı ayarını yapmak iOS ve Android’de öylesine kolay ki; bilmemeleri ayıp değil, öğrenmemeleri ayıp.
Zamanlayın kendi açılsın Apple’ın Gece Vardiyası'nı iPad ve iPhone’larınızda, belirlediğiniz saat aralıklarında çalışacak şekilde ayarlayabiliyorsunuz. Cihaz, konum belirleme ve saati kullanarak güneşin batmasıyla birlikte ekran renklerini, turuncu, kırmızı tonları ağırlıklı belirleyip mavi ile beyazı azaltarak, ekranı sıcak hale getiriyor. Baktınız ki gündüz kullanması da zevkli, uyanık olduğunuz tüm zamanı kapsayacak şekilde ayarlamanız da mümkün. Dilerseniz Elle açıp kapatabilir, isterseniz zamanlayabilirsiniz. Her akşam bu ayarı yapmayı hatırlamak yerine, zamanlama ayarını kullanmak en kolayı. iPhone ve iPad'lerin ekranlarındaki renk dengesini ayarlayarak geceye uyumlu hale geliyor. Ayrıca sıcaklık ve soğukluk yoğunluğunu da ayarlamak mümkün.
Apple’ın yaptığı araştırmalardan çıkan sonuç da, akşam saatlerinde parlak mavi ışığa maruz kalmanın bazı olumlusuz psikolojik bazı etkiler yarattığını ve uykuya dalmayı etkilediğini ortaya koymuş. Sonuç olarak, gündüz olsun gece olsun, benim deneyimim, Gece Vardiya'sının faydalı olduğu sonucunu veriyor.