Apple, 2016'da daha az iPhone üretmeyi planlıyor

Apple, 2016'da daha az iPhone üretmeyi planlıyor

Apple'ın son birkaç aylık iPhone satışlarından memnun olmadığı, Çin merkezli parça tedarikçilerine bu durumu bildirerek olası kötü senaryolara hazır olmalarını istediği teknoloji kulislerinde konuşulmaya başladı.

WSJ'a konuşan bir kaynak, Apple'ın Foxconn'a kötü giden iPhone satışlarını bildirdiğini ve 2016 yılı satış tahminlerinde önemli sapmalar yaşanabileceğini aktarmış. Azalan parça talebine karşılık da Foxconn'un büyük çaplı bir işten çıkarmayla karşılaşabileceği yine Apple tarafından şirkete bildirilmiş. Hatta büyük çaplı bir işten çıkarma olasılığına karşılık Çin hükümetinin sübvansiyon için Foxcoon'a 12 milyon dolarlık bir yardım yaptığı yine kaynağın aktardığı bilgiler arasında.

12 milyon dolarlık ödemeyi reddetmeyen Foxcoon bunun sebebinin, şirketin Çin'in Zhengzhou şehrine yaptığı katkılar ve mevcut iş gücünü korumak için teşvik ödemesi olduğunu bildirmiş. Ancak belediyenin internet sitesinde bu ödemenin açıklaması olarak işsizlik sigortası ve iş gücü stabilizasyon sübvansiyonu olarak açıklanmış. Bir diğer kaynak da 2015'in son iki ayında Çin fabrikalarında beklenmedik üretim boşlukları oluştuğunu, hatta işverenlerin çalışanları normalde iki ay sonra olan Çin'in yeni yıl tatili için şimdiden evlerine göndermeye başladığını belirtmiş.

Apple'ın basın sözcüsü ise şirketin iPhone satış tahminleriyle ilgili bir açıklama yapmayacağını söylemiş. Tim Cook ise Ekim ayında yaptığı açıklamada 2016 yılında 2015 yılındaki iPhone satışından daha fazla yapmayı beklediklerini açıklamıştı. Tabi bu açıklama iPhone 6S ve 6S Plus'ın piyasaya çıktıktan sonra gelen rekor satış haberinden sonra olmuştu. Ancak Nikkei'de birçok mağazanın iPhone 6S ve 6S Plus stoklarında şişme yaşandığını ve Apple'ın üretim sayısını düşüreceği söylentisini güçlendirmiş.

Tüm bunların yanında Foxcoon gibi dev şirketler Apple olmadan da yoluna devam edebilirler ancak Apple'a irili ufaklı birçok parça tedarik eden ve bu şekilde pazara girerek hayatta kalmayı başaran birçok Çin merkezli üretici için bu yolun sonu demek olabilir. Bu durumda da Çin'de irili ufaklı birçok fabrikanın kapanması gündeme gelebilir, tüm bunlara karşılık  Apple'ın ülke olarak giriş yapabileceği yeni bir pazarın kalmamış olması da şirketi düşen taleplere karşılık yeni arayışlara götürebilir.

Görsel Kaynak: Lester Balajadia / Shutterstock.com

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.