Girişimleri en iyi destekleyen şehirler sıralamasına göre İstanbul henüz yolun başında

Girişimleri en iyi destekleyen şehirler sıralamasına göre İstanbul henüz yolun başında

İstanbul 2015'te teknoloji girişimleri için dünyanın diğer şehirlerine göre nasıl performans gösterdi? Bunun cevabını bulabileceğimiz kapsamlı bir araştırma CITIE. Nesta, Accenture ve Catapult tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen City Initiatives for Technology, Innovation and Entrepreneurship (CITIE) raporu dünya çapında 40 farklı şehri, teknoloji girişimlerine ev sahipliği yapabilme becerileri açısından sıralıyor. Araştırma şehirleri, açıklık, altyapı ve liderlik olmak üzere üç temel çerçeve ve bunların üç alt kırılımı olmak üzere, toplam 9 temel role göre değerlendiriyor.

İstanbul'un tutarlı bir yol haritasına ihtiyacı var

Araştırmanın genel sonuçlarında şehirlerin performanslarına göre dört farklı grupta toplandığı görünüyor. Bunlar olgunlaşmış bir girişim ekosistemine sahip Front Runners; teknoloji odaklı bir şekilde büyüyen Challengers, bir inovasyon gündemiyle ekosistemlerini büyüten Builders ve henüz girişimcilik konusunda kararlı bir eylem planı uygulamayan Experimenters grupları. CITIE raporuna göre İstanbul Experimenters grubunda, yani girişimcilik, teknoloji ve inovasyonun şehrin ana gündemlerinden biri olduğunu söylemek henüz mümkün değil.

citie report 1

Araştırma, İstanbul'un 9 ana rolde detaylı analiziyle bu sınıflandırmayı açıklıyor. Aşağıdaki grafikte görebileceğiniz gibi İstanbul'un girişimcilik için savunucu (advocate), stratejist ve yatırımcı (investor) gibi davranma konusunda ciddi eksiklikleri olduğu görülüyor. Buna karşın İstanbul, veri odaklı karar veren şehirler arasında en iyi ikinci katmanda yer alıyor. Bu şehrin liderlik açısından görece yüksek performans göstermesini sağlıyor.

cities istanbul

İstanbul, girişimciler için ofis, çalışma alanı gibi fiziksel ve yasal düzenlemelerle inovasyona yer açma konusunda ise üçüncü katmanda yer alıyor.

istanbul 2

Girişimcilik için en iyi 5 şehir

CITIE araştırmasının bu yılki sonuçlarına göre girişimcilik için en iyi şehirler listesinin ilk sırasında New York var. Onu girişimcilik için Avrupa'nın en popüler şehri Londra izliyor. Helsinki, Barselona ve Amsterdam ise girişimcileri en iyi destekleyen şehirler arasında ilk beşte.

Araştırmanın tamamı için bağlantıyı takip edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.