Yapay zekanın görüntü ve ses gibi her türlü bilgiyi ayırt edip kategorilere ayırarak analiz etme becerisini geliştirme algoritmaları olarak özetlenebilecek 'Derin öğrenme'' (deep learning) büyük firmalar başta olmak üzere teknoloji sermayesinin son yıllarda büyük yatırımlar yaptığı bir alan. Bu alanda faaliyet gösteren aşağıdaki beş girişimin de 2016 yılında büyük çıkış yapması bekleniyor.
Deep Instinct Anvi-virüs pazarında faaliyet gösteren Depp Instinct oldukça yeni bir girişim. Henüz geçtiğimiz ay kurulmuş olmasına rağmen ekibinde önemli isimleri barındırıyor. Ekibin baş teknoloji yöneticisi Omid “Eli” David daha önce satranç oynayan bilgisayarlar ve yapay zeka üzerinde uzun süre çalışmalar yapmış. David'in aynı zamanda 2015 başında kötü amaçlı yazılımların sınıflandırması için derin inanç ağları üzerinde yaptığı araştırmaya ait yayınladığı bir makalesi bulunuyor. Şirketin yatırımcıları arasında ise UST Global ve Blumberg Capital gibi şirketler bulunuyor.
Lunit Lunit'in kurucuları arasında daha önce DARPA'nın düzenlediği yarışmada birinciliğe sahip olan ve Güney Kore'de yer alan KAIST üniversitesinden bir isim de bulunuyor. Lunit'in yağtığı çalışmalar sağlık endüstrisine giriyor. Radyologların medikal görselleri anlamasını kolaylaştırmak isteyen şirket bu konu üzerinde farklı alanlarda da çalışıyor. Şirket geçtiğimiz ay Formation 8, SoftBank Ventures Korea ve K Cube Ventures'dan 2 milyon dolar yatırım aldı.
Nnaisense İsviçre'nin Lugano şehrinde kurulan Nnaisense erken aşamada olan bir girişim, çalışma yaptığı alan ise genel amaçlı sinirsel ağ tabanlı yapay zekalar. Girişimin kurucu ortağı aynı zamandaki mevcut baş yöneticisi olan Jürgen Schmidhuber aynı zamanda İsviçre'de bulunan AI lab IDSIA'nin de direktörü. Nnaisense'nin rekabet ettiği şirketler arasında Facebook, Baidu ve Google da bulunuyor.
TeraDeep Derin öğrenme alanında popüler araştırma alanlarından bir tanesi olan görüntü tanımlama üzerine çalışmalar yürüten TeraDeep'in merkezi Kaliforniya'da bulunuyor. TeraDeep geliştiricilere API ile birlikte öğrenebilen bir kamera sağlıyor bu sayede geliştiriciler uygulamalarında TeraDeep'in teknolojisini kullanabiliyorlar. Facebook'un artırılmış gerçeklik bölümünün direktörü olan Yann LeCun şirketin danışmanları arasında. TeraDeep'in kurucu ortağı ve baş teknoloji yöneticisi Clément Farabet aynı zamanda 2014 yılında Twitter tarafından satın alınan derin öğrenme girişimi Madbits'in de kurucu ortağı.
Vuno Güney Kore merkezli bir girişim olan Vuno, hastatlıkların teşhisi konusunda çalışmalar yapıyor. Medikal verileri işleyen ve çıkarımlar yaparak doktorlara yardımcı olan Vuno'nun kurucu ortağı öncesinde Samsung'ta ses tanımlama bölümünde kıdemli bir pozisyonda çalışıyormuş. VUNOnet isminde bir kütüphane de geliştiren şirket gelecekte bunu açık kaynaklı hale getirmeyi de planlıyor. Vuno'nun yatırımcıları arasında Bon Angels ve Future Play bulunuyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap