Duyma engelliler için geliştirilen yerli girişim; StationEar

Duyma engelliler için geliştirilen yerli girişim; StationEar

Görsel ve ses işleme teknolojilerindeki gelişmeler, engelli insanların sosyal hayatları açısından önemli kolaylıklar sağlayabiliyor. Ne yazık ki ülkemizde, engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak bir yana, yapılan hatalarla yaşamlarını her geçen gün daha fazla zorlaştırıyoruz.

Sevindirici nokta şu ki, bu konudaki toplumsal hassasiyet her geçen gün az da olsa artıyor. Çankaya Üniversitesinden bir grup üniversite öğrencisinin geçen yıl geliştirdiği "StationEar" adlı uygulama, duyma engelliler için önemli kolaylıklar sağlıyor.

Konuşmaları algılayarak, duyma engelli kişinin akıllı telefon ekranına yazılı halde sunan uygulama, bu yıl ODTÜ Teknokent Girişimcilik Programı kapsamında düzenlenen yarışmada, 120 bin dolar değerindeki IBM Bluemix Bulut Bilişim Ödülü'nü aldı.

Uygulamanın günlük hayattaki kullanılabilirliği bir tarafa, aynı zamanda duyma engelli insanların katıldığı panel veya konferanslarda da, ufak donanımlar yardımıyla kolayca kullanılabiliyor. Umarız bu tür uygulamaların hem sayısı hem de aldıkları destekler katlanarak artmaya devam eder.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.