Mozilla'dan Safari için ücretsiz içerik bloklama uygulaması: Focus

Mozilla'dan Safari için ücretsiz içerik bloklama uygulaması: Focus

iOS 9 için içerik engelleme uygulamalarına Mozilla dokunuşu Focus ile geldi. Kullanıcısına saygı duyan ve kontrolü kullanıcıya veren bir internet vizyonuyla hareket eden Mozilla, Focus by Firefox uygulamasıyla piyasadaki birçok rakibinden farklı olarak kar amacı gütmüyor. Uygulamanın bir diğer önemli farkı reklam bloklama yerine içerik bloklamaya odaklanmış olması.

İçerik engelleme uygulaması Focus, reklam, analitik ve sosyal medya gibi farklı kategorilerdeki takip etme araçlarını (tracker) hedefliyor. Uygulama, Web fontlarını da engelleyerek mobil internet veri kullanımını düşürmek ve internette daha hızlı gezinmek gibi avantajlar sağlıyor.

Mozilla, Focus'ta engellenecek tracker'lar konusunda halihazırda Firefox'un Windows, Mac, Linux ve Android sürümlerinde kullandığı  Private Browsing with Tracking Protection özelliğiyle aynı yöntemi izliyor. Yani Focus da açık kaynak kodlu Disconnect listesini baz alıyor, benzer uygulamalar gibi. Focus ile tüm tracker'ları engelleme gibi bir seçeneğiniz de var ancak Mozilla bunun bazı web sayfalarının doğru yüklenmemesine yol açabileceği yönünde kullanıcıları uyarıyor.

Focus'un sürprizi ise Firefox ile çalışmıyor olması. Safari'yi destekleyen uygulama için Firefox, gerekçe olarak Apple'ın sınırlamalarını gösteriyor. Firefox Ürünlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Nick Nguyen paylaşımında, "Bu bizim seçimimiz değildi; Apple iOS için içerik engelleme özelliğini üçüncü parti tarayıcılar için erişilebilir hale getirmemeyi seçti" diyor.

iOS için Focus by Firefox uygulamasını indirmek için bağlantıyı izleyin. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.