TEB Dijital Bankacılık Direktörü Deniz Devrim Cengiz, finans dünyasını şekillendiren küresel eğilimleri anlatmak için Finansal15 konuşmacıları arasındaydı.
İlk olarak paranın icadına değinen Devrim Cengiz, ilk kredi kartının 1950'de çıktığını ve nakit kullanımının önümüzdeki yıllarda oldukça azalacağını ifade etti. Özellikle Türkiye'de nakit parayı tamamen tedavülden kaldırma planının uzun vadeli bir iş olduğunu söylerken, dijital/mobil hizmetlerin hızla banka şubelerinin yeri aldığını da belirtmeden geçmedi.
Alibaba'nın Haziran'da Mybank'ı adlı bankacılık hizmetini kurması gibi risk sermayesi şirketlerinin fonlarıyla kurulan Atom, da farklı bir bankacılık örneği. İspanyol bankacılık grubu BBVA'dan yatırım alan Atom, Ocak ayında müşterileriyle hizmet vermeye hazırlanıyor.
Türkiye'de akıllı telefon yaygınlığının yüzde 50'yi geçmesinin dengeleri değiştireceğini söyleyen Deniz Devrim Cengiz, CepteTEB ile 8 ayda 100 bin müşteri hedeflerken 170 bin müşteriye ulaştıklarını ve yine hedeflerinin üzerinde bir mevduat (2,5 milyar TL mevduat) topladıklarını söyledi. Bunun da Türkiye'deki dijital/mobil potansiyelin kanıtı olduğunu ifade etti.
Ödeme sistemlerinin finansal teknolojilerde en popüler/sıkıcı alanlardan biri haline geldiğini aktaran Cengiz, finansal teknolojilerde 12 farklı alt kategori yer aldığını, bu alt kategorilere yönelmek gerektiğini de paylaştı.
Deniz Devrim Cengiz'nin paylaştığı bilgilere göre ABD'nin 6 büyük bankası finansal teknoloji girişimlerini satın alma konusunda oldukça aktif. Londra ve New York'u takiben Hong Kong ve Singapur finansal teknolojilerin başkenti olma konusunda hızlı bir gelişme gösteriyor. İstanbul ise bu ilerlemeye yetişmek için biraz geriden geliyor.
Cengiz son olarak girişimcilerin finansal teknoloji odaklı hızlandırma programlarına (bir örneğini BNP Paribas yapıyor) dahil olmayı düşünmelerini gerektiğini de sözlerine ekledi.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap