Hackathon kültürü popülerliğini şaşırtıcı derecede bir hızla artırmaya ve yayılmaya devam ediyor. Önce hack kültürüyle doğan Facebook gibi girişimler, sonrasında büyük teknoloji şirketleri ve bankaların ciddi şekilde sahiplendiği hackaton'lar, son zamanlarda yabancı havayolları tarafından da ilgi görmeye başladı.
Havayollarının düzenledikleri bu hackathon'lar ile amaçları bir yolcunun uçakla seyahat sürecinin tamamında önemli yenilikler getirmek. Hizmet sektörünün en dinamik örneklerinden birini sergileyen havayolu firmaları, sadece uçuş boyunca değil yolcunun havalimanın varışından gittiği destinasyondaki hedefine ulaşana dek kusursuz bir hizmet sergilemek üzerine çalışıyor. Aslında uçuş, uçak havalanınca değil siz havalimanına gitmek üzere evden dışarı adım attığınız anda başlıyor. Havayolları da bu dev operasyonun içinde müşteri memnuniyetini de ön planda tutuyor. Hackathon'lar ise tüm bu süreç boyunca yaşanan problemleri "hacklemek" istiyor ve ortaya önemli çözümler çıkartmayı hedefliyor. Elbette havayolları hackathonları sadece süreç iyileştirmesi için değil, daha verimli olması için de düzenliyor. Bunun yanı sıra örneğin hackathon'a insanların uçuş korkusunu yenmesine yönelik projeler yaratarak gelen ekipler de mevcut.
Havayolları örneklerinden ilki aslında sizin için 2013 yılında kaleme aldığımız British Airways örneği olmuştu, inovasyon odaklı bu çalışma San Francisco ile Londra uçuşu arasında yapılmıştı. Bir başka ilk örnek ise yine aynı yıl SXSW'de, American Airlines'ın API'larını ilk kez geliştiricilere açılmasıyla yapıldı. Bu yıl ise ilk kez gerçek birer hackathon formatında, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Emirates, Avustralya merkezli Qantas ve Finlandiya merkezli Finnair hackathon'larını düzenledi.
Havayolları kendi API'larını, web ve mobil servis dokümantasyonlarını açarak, hackathon boyunca geliştiricilerden farklı uygulamalar yaratmalarını, web ya da mobil kanallardan satışları artırabilecek projeler geliştirilmesini istiyor.
Şu ana dek ülkemizde havayolu taşımacılığı alanında akla ilk gelen şirketlerden olan Türk Hava Yolları, Pegasus Airlines, AtlasGlobal, SunExpress ya da Onur Air herhangi bir hackaton düzenlemedi. Ancak hem ülkemizede havayolu taşımacılığının gittikçe gelişiyor olması hem talebin artması hem de üçüncü havalimanıyla artacak hacimler yerli havayollarımıza da hackaton düzenleme fikrini akıllara getirecektir.