Bugüne dek araç paylaşım servisi anlamında hem yerli hem de yabancı girişimleri sıklıkla gördük. CarHopper da merkezi ABD'de bulunan ve Bora Hamamcıoğlu tarafından kurulan bir girişim. Girişimin amacı aracını kiraya vermek isteyenlerle araç kiralamak isteyenleri bir araya getirmek.
Hamamcıoğlu, üniversite eğitimi için gittiği ABD'deki öğrencilik yıllarında çok yüksek meblağlar harcamadan iyi arabalar kiralama isteği ve fikri yıllar sonra yaptığı girişime temel taşlardan birini oluşturmuş. Paylaştığı bilgilere göre ABD'de bir otomobilin günlük ortalama kullanımı 2 saat olmasına rağmen aylık masrafının ortalama 600 dolar civarında olması, araç sahiplerini araçlarını kiralama yönünde teşvik ediyormuş. Böylece araç sahipleri, CarHopper üstünden araçlarını saatlik, günlük veya daha uzun süreli olarak kiralayabiliyor. CarHopper'ın ABD'deki rakibi RelayRides, yeni adıyla Turo'dan en büyük farkıysa saatlik kiralama seçeneğinin bulunması. Turo'da minimum araç kiralama süresi 1 gün iken, CarHopper'da siz mesai saatleri içindeyken bile aracınızı kiralamanız mümkün olabiliyor.
CarHopper başından beri güvenlik, sigorta ve regülasyonlar konusunda ciddi mesai harcamış bir girişim. Sigorta şirketi seçimleri girişim için 6 aylık çok da kısa olmayan bir süre almış, yine girişimin patentine başvurduğu bazı güvenlik önlemleri var. Mesela CarHopper'da aracınızın daha önce küçük hasarları var ise sisteme bunları giriyorsunuz ve bu da müşteri memnuniyetini artırarak olası yanlış anlaşılmaların önüne geçiyor. CarHopper'da Ferrari, Porsche ya da Maserati gibi yüksek model otomobiller de kiralanabiliyor.
Paylaşım ekonomisinin güzel bir örneği olan CarHopper, Hamamcıoğlu'nun hedefine göre 5 yıl içinde ABD'de borsada işlem gören bir şirket haline gelecek. CarHopper bu yola başlarken çok kısa bir sürede rakiplerinin Güney Florida'da ulaşması yıllar alan rakamlara çok kısa sürede tırmanabilmiş. Üye profili ise genelde 20-40 yaşları arasında araç sahipleri ile otomobil kiralamak isteyen kullanıcılar.
CarHopper şimdilik ABD'de büyümek istiyor ve yakın gelecekte Türkiye'ye gelme planları da bulunmuyor. Bunun sebeplerinden birisi de ABD'de ehliyet sahiplerinin geçmişine kolayca ulaşılabilmesi ve risk faktörünün daha kolay belirlenebilmesi, yine araç kiralayacak kişilere sunulan sigortalar da diğer bir sebep. Ülkemizde, paylaşım ekonomisi olarak bir kişinin aracını başka birisine kiralaması sırasında ortaya çıkabilecek hasarlara dair özel bir sigorta poliçesi türü yok. Bu anlamda CarHopper CEO'su Hamamcıoğlu, gelişmekte olan ekonomilerin sigorta şirketlerinin bu değişime ayak uydurmakta zorlandığını ifade ediyor.
Gerek danışman kadrosu gerek geliştirici kadrosuyla gerekse de üniversitedeki marka elçileri aracılığıyla güçlü bir ekip oluşturduklarını ifade eden Hamamcıoğlu'nun girişimi CarHopper'ın ismini ileride daha çok duyabiliriz gibi gözüküyor.