ABD'de tatil dönemi e-ticaret harcamaları 70 milyar doları geçecek

ABD'de tatil dönemi e-ticaret harcamaları 70 milyar doları geçecek

ABD'de Şükran Günü (26 Kasım), Black Friday (27 Kasım), ve Cyber Monday (30 Kasım) indirim sezonu açıldı ve ComScore, Amerikalıların bu dönemde yapacağı e-ticaret harcamaları için öngörülerini açıkladı.

ComScore'un paylaştığı yıllık e-ticaret öngörülerine göre Amerikalılar bu indirim döneminden yeni yıla kadar 70,1 milyar dolarlık alışveriş yapacak. Amazon, eBay, Walmart ve Apple gibi popüler markaların başı çekeceği düşünülen bu dönemde, geçen yıl 61 milyar dolarlık harcama yapılmıştı. Yani geçen yıla göre yüzde 14 oranında bir artış bekliyor.

Kasım-Aralık aylarını kapsayan dönemde söz konusu hacmin yüzde 58,3 milyar dolarlık bölümünün masaüstü bilgisayarlardan gelmesi bekleniyor. Yıllık kıyaslamada yüzde 9 oranındaki bu artışa karşılık, mobil e-ticaret tarafında yüzde 47 büyüme oranıyla 11.7 milyar dolarlık bir harcama yapılması öngörülüyor.

Comscore Black Friday Cyber Monday

ComScore, Amerikalıların bu özel dönemdeki şahsi harcamalarının sadece yüzde 15'inin dijital ticaret tarafında gerçekleşeceğini de ekliyor. Amazon'un toplam e-ticaret harcamalarının yüzde 20'sini tek başına karşılayacağını söyleyen uluslararası araştırma şirketi, eBay ve Wallmart'ın da yüzde 10 pay alacağını öngörüyor.

Geçen yılın aynı döneminde bir önceki yıla büyüme oranını yüzde 15 olmuştu ve görünüşe göre bu yıl da benzer bir büyüme oranı yakalanacak. Hatta Şükran Günü'nde perakende satış mağazalarının açılması durumunda bile bile e-ticaretin kendi payını koruyacağı düşünülüyor.

Aynı öngörülere göre Şükran Günü tatilinden sonraki ilk pazartesi olan Cyber Monday gününde ise 3 milyar dolarlık e-ticaret alışverişi yapılacak ve bu rakam son 6 yılın en yüksek e-ticaret hacmi olacak. Bu harcamanın 1/6'i yani yarım milyar doları da mobil cihazlardan gelecek.

Benzer bir alışveriş çılgınlığı da Çinlilerin Yalnızlar Günü ve Alibaba o günün ilk 8 dakikası içinde 1 milyar dolardan fazla, ilk 1 saatinde de yaklaşık 4 milyar dolar satış yapmıştı. Satışların çok önemli bir bölümü de mobilden gelmişti.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.