Yeni Fikirler Yeni İşler yarışmasında finale kalan 23 proje

ODTÜ Teknokent'in bu yıl 11'incisini düzenlediği Yeni Fikirler Yeni İşler (YFYİ) yarışmasında finale kalan girişimler açıklandı.
Yeni Fikirler Yeni İşler yarışmasında finale kalan 23 proje

yfyi_logo

ODTÜ Teknokent'in bu yıl 11'incisini düzenlediği Yeni Fikirler Yeni İşler (YFYİ) yarışmasında finale kalan girişimler açıklandı. Bu sene rekor başvurunun alındığı belirtilen YFYİ'de yüzlerce başvuru arasından 23 yenilikçi proje uzun bir eleme sürecini geçip finalde yarışma hakkı elde etti.

YFYİ IDEA ve YFYİ PRO olmak üzer iki farklı kriterde girişimleri kabul eden yarışmanın YFYİ IDEA ayağında finale kalan 10 yenilikçi proje var. YFYİ PRO ayağının Intel iş birliğiyle düzenlenen Bilişim kategorisinde dört; sağlık kategorisinde üç, enerji kategorisinde üç ve dayanıklı tüketim ve tüketici elektroniği kategorisinde üç proje finalistler arasında yer alıyor.

Finale kalan tüm girişimler şu şekilde sıralanıyor:

YFYİ IDEA 

1- Capres

Kanserli dokuların ilaca duyarlılığının kişiye özgün belirlenmesini ve doktora klinik karar-destek sağlayacak bir test kiti geliştirilmesini hedefliyor

2- Biyoçip

Sürekli glikoz (şeker) ölçümünü mümkün hale getirmeyi amaçlıyor. Geliştirdiği GlucoKnow ucuz, acısız, rahat takılıp çıkarılabilir, yapışkan bir kağıt görünümünde olan ve vücuttan sürekli ölçüm alacak, acil durumda kullanıcının telefonuna alarm verecek, diyabetli veya sağlığına dikkat etmek isteyen herkesin kullanabileceği bir ürün.

3- Vivosens

Her yerde güvenilir medikal testler yapmayı mümkün kılan taşınabilir ölçüm cihazı geliştiriyor

4- Engelsiz İnovasyon Takımı

İşitme kaybı yaşayanların hayatları boyunca karşılaşabilecekleri iletişim problemlerine çözüm bulmak amaçlı geliştirilen mobil uygulama ve entegre mikrofonlardan oluşan giyilebilir teknoloji Station'ı geliştiriyor.

5- The Light

Kendi geliştirdiği ve uluslararası patentlerini aldı teknoloji ile amorf silisyum nitrür tabanlı diyotlarda verimli ışık elde edilmesini sağlıyor. Dış mekan aydınlatma panolarında, otoyol tabela ve işaretlerinde, iç mekan duvarlarında ve ekran teknolojilerinde LED ve OLED'lerin yerini almak istiyor.

6- SmartGel

Ciltte oluşan yaraların iyileşmesini kolaylaştıracak ve hızlandıracak bir jel geliştiriyor.

7- Kovan

Bal arılarını kullanarak geliştireceği portatif detektör dünyada ilk defa narkotik, Türkiye'de ise ilk defa patlayıcı madde tespiti yapmayı amaçlıyor. Dedektörlerin mevcut elektronik detektörlerinden bin kat daha hassas, detektör köpeklerle karşılaştırıldığında; kolay, her ortamda, her zaman, profesyonel personel gerektirmeden kullanılabilen ve yarı yarıya düşük maliyette olacağı belirtiliyor.

8- Footballpreneurs

12'inci Adam oyunlaştırma tekniklerinin kullanıldığı ilk sosyal taraftar platformu olma iddiasında. Uygulama ile taraftarların spor içeriğine kolayca ulaşırken aynı zamanda eğlenmeleri, sosyalleşmeleri ve rekabet etmelerini sağlamayı amaçlıyor.

9- Rocketscience

Google’ın bütün web’de yaptığını, web sitelerine özel yapan daha gelişmiş bulut tabanlı bir arama motoru projesi.

10- GEEN

GeenOS (Geen Operating System), hücreler için yeni nesil bir işletim sistemi. Genetik mühendisliğini 'herkes' için erişilebilir hale getiren proje bunu geliştirdiği işletim sistemi ile donatılmış hücrelerle yapıyor. GeenOS içeren hücreler satın alındıktan sonra bu hücrelerle birlikte kullanılan GeenEX kiti ile istediğiniz geni ekleyip çıkarabiliyor ayrıca istediğiniz anda hücreyi ürün üretimine programlayabiliyorsunuz.

yfyi finalist

YFYİ PRO 

Bilişim Kategorisi

1- Scirobot Teknoloji:

Geliştirdiği aktivite asistanı robotu GoLiveIt, fiziksel ve müzik bazlı aktivitelerle demanslı kişiyi aktif tutarak acı hissini azaltıyor ve daha uzun süre dingin zaman geçirmesine olanak tanıyor. Proje, robot sayesinde görünmez hastalar diyebileceğimiz aile fertlerinin ve bakıcılık sorumluluğu üstlenmiş kişilerin üzerindeki sosyal ve duygusal yükü azaltmayı hedefliyor.

2- MACHINA

Mobil cihazlar ile robotik araçları kullanarak bilgisayar oyunlarını gerçek ortamda oynamak üzerine tasarlanmış Robogame oyun platformunun geliştiricisi

3- Gelecek Robotik

6-13 yaş arası çocukların kendi robotlarını inşa etmesine ve kolayca programlamasına olanak tanıyan robotik eğitim ve oyun seti SmartBlock'un yapımcısı

4- Arbatros Bilişim

Anahtarsız akıllı kilit sistemi Jani'nin yapımcısı

yfyi2

Dayanıklı Tüketim ve Tüketici Elektroniği Kategorisi

1- MACHINA

Mobil cihazlar ile robotik araçları kullanarak bilgisayar oyunlarını gerçek ortamda oynamak üzerine tasarlanmış Robogame oyun platformunun geliştiricisi

2- Sotek

Temizlik ve deterjan sektörü için bugün yurt dışından ithal edilen enzimlerin gerekli Ar-Ge çalışması yapıldıktan sonra Türkiye'de üretilmesini hedefliyor.

3- Paó

İnsanların oturma ve eğilme pozisyonunu sağlıklı bir şekle kavuşturmayı amaçlayan küçük bir giyilebilir teknoloji ürünü.

Sağlık Kategorisi

1- GDS

Belden aşağısı felç, inme ya da nörolojik rahatsızlıklar (MS, Polio vb. ) sebebi ile yürüyüş kabiliyetinin tamamına yakınını kaybetmiş hastaların, kaza veya atak sonrası ilk rehabilitasyonunda kullanılması amacı ile geliştirilmiş, rehabilitasyon amaçlı dış iskelet sistemi MORRS'un geliştiricisi.

2- Btech 

Skolyoz adı verilen omurga eğriliği hastalığı, omurgalara yerleştirilen vidalar ve üzerine sabitlenen bir metal çubuk ile tedavi ediliyor. Omurgaya vida yerleştirme işlemi ise omurga içerisinden geçen sinir kanalı sebebiyle oldukça riskli. Btech, kişiye özel hazırlanan tek kullanımlık vida kılavuzlarıyla, vida yerleştirme işleminin hızlı ve hatasız olarak gerçekleştirilmesini sağlıyor.

3- İnofab

Astım, KOAH gibi solunum rahatsızlığı yaşayan kronik hastaların yanında taşıyabildikleri, kablosuz bir spirometre (nefesölçer) ve mobil uygulamadan oluşan Spirohome'u geliştiriyor.

Screen Shot 2015-11-18 at 15.31.12

Enerji Kategorisi

1- Enwair

Elektrikli araçlar için yüksek kapasiteye sahip silisyum bazlı anotlar geliştiriyor.

2- Ekosist 

İçme suyu isale ve sulama hatlarında boşa harcanan enerjinin kullanılabilir elektrik enerjisine çevrilmesini hedefliyor.

3- Hidrotürbin

Kapalı kanal (basınçlı) sistem yerine açık kanal sistem kullanarak çevreci ve yüksek verimli elektrik üreten hidroelektrik türbini mümkün kılınırsa atık sularda, sulama kanalları ve arıtma tesislerinde, tüm doğal akımlarda ve derelerde elektrik üretilebiliyor. Girişimin geliştirdiği Arvida, daha önce pompa olarak kullanılan vidanın, ters yönde bir türbin gibi çalıştırılarak şaft gücü elde edilmesi, bu güçle de jeneratör kullanılarak elektrik üretilmesi düşüncesiyle ortaya çıkmış.

Intel ortaklığıyla düzenlenen Bilişim kategorisi finalistleri Machina Yazılım ve SciRobot ekipleri, Robogame ve GoLiveIt isimli projeleri ile 30 Kasım’da Londra’da düzenlenecek Challenge Up girişimcilik zirvesine katılmaya hak kazandı. 5 Aralık'ta düzenlenecek olan finalde birinci seçilecek olan ekip 25 bin TL nakit ödülün yanı sıra, ODTÜ Teknokent tarafından Intel ortaklığı ile San Francisco’da kurulan girişimcilik hızlandırma merkezi Tjump’ta yapılacak bir kampa katılma fırsatına sahip olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.