Webrazzi Summit 2015’n ilk gününde dijitalin kendi kendine öğrenme ve iş eğitimindeki artan rolü ilk ağızdan, Turkcell Akademi Grup Başkanı Banu İşçi Sezen tarafından anlatıldı.
Şirket bünyesindeki eğitimlerin şirket verimliliği katkısını örnekleyen Sezen, çalışan insan için sonu olmayan öğrenme sürecinde dijitalle önemli bir devrim yaşandığını vurguladı.
21. yüzyılda okuryazarlığın artık okuma ve yazma bilmekle tanımlanmadığını söyleyen Sezen, onun çok ötesine geçerek artık öğrenme ve öğrendiklerini yeni bilgilerle sürekli revize etme becerisi anlamına geldiğini belirtti.
Öğrenme sürecinde zaman, mekan ve bilgi akışına ilişkin kısıtların sürekli dönüştüğünü vurgulayan Sezen, bugün bilgilerin yüzde 90’ının görsel duyular vasıtasıyla iletildiğini ve alındığını söyledi. Sezen günümüzün dijital mecraları yoluyla aktarılan bilginin konvansiyonele kıyasla 5-9 kat daha hızlı alınabildiğini sözlerine ekedi.
Sezen’in verdiği bilgilere göre bugün görsel yollarla iletilen bilgi, günümüz tüketicisinin duyusal mekanizması tarafından neredeyse 60 bin daha hızlı işlenebiliyor. Üstelik öğrenmede dijitalin artan rolü sadece erken yaş gruplarına ait bir durum olmaktan da çıkmış durumda. Turkcell Akademi’nin derlediği bilgilere göre ebeveynlerin yüzde 71’i mobil araçların öğrenme fırsatı yarattığına inanıyor. Öğretmenlerin yüzde 76’sı teknolojinin çok çeşitli öğrenme imkanlarına ulaşmasını sağladığını söylüyor.
Öğrencilerin yüzde 81’i mobil araçları öğrenme metodu olarak kullanırken, yöneticilerin yüzde 74’ü dijital içeriğin öğrencileri okula ve öğrenmeye daha fazla bağladığını düşünüyor. Öğretmenlerin yüzde 77’si sınıf içi teknoloji kullanımının öğrencileri motive ettiğine inanıyor.
Global ‘e-learning’ pazar büyüklüğünün 107 milyar dolar olduğu bilgisini veren Sezen, kendi kendine öğrenme pazarının da 50 milyar dolara genişlediğini belirtti. Sezen, global mobil eğitim pazar büyüklüğünün 8,7 milyar dolara çıktığını, 2017’e kadar bu rakamın yüzde 18 büyüyerek 12,2 milyar dolara varmasının beklendiğini sözlerine ekledi.