John Battelle: Bol sıfırlı yatırımları yeniden değerlendirme ve sindirme aşamasındayız

John Battelle: Bol sıfırlı yatırımları yeniden değerlendirme ve sindirme aşamasındayız

Webrazzi Summit'in bu yılki ağır toplarından John Battelle, konferansın ikinci gününde Arda Kutsal'ın sahnede konuğu oldu.  Battelle'in UC Berkeley'de öğrenci olduğu 1984 yılına ve Web 1.0'a uzanan sohbette Battelle yeni bir teknoloji balonu tartışmalarıyla ilgili görüşlerini aktardı.

Bundan 30 yıl önce, bilgisayarla ilk kez karşılaştığı dönemde bunun her şeyi değiştirebilecek bir icat olduğunu düşündüğünü söyleyen Battelle'e göre değişim için artık beklememiz gerekmiyor; gelecek geldi. Bugünün koşullarını 90'ların sonuyla kıyaslayan Battelle, o dönemde web'in üç yıldır ticari olduğunu ve dot com balonunun o günlerde başladığını şöyle aktardı: "O günlerde insanlar Harvard Business School'u, Avrupa'daki ya da Nebraska'daki evlerini bırakıp, Silikon Vadisi'ne geliyorlardı. Twitter'ın kurucu ortağı Ev Williams da bunlardan biriydi ve Nebraska'dan Bay Area'ya taşınıp, kendi blog işini kurmak istiyordu. O dönemde hiç geliri olmayan, iş modeli olmayan şirketlerin halka açıldığını görüyordunuz. İnsanlar hayal ettikleri gelecek için bilet satın almak istiyordu ancak bu biletleri hiçbir şey yapmayan şirketler satıyordu."

Web 1.0 döneminin sonunda işe ekonomistlerin gözüyle de yaklaşmak gerektiğini öğrendiklerini söyleyen Battelle, 2001'de ABD'de geniş bantın yaygınlaşmaya başlamasının, bir önceki dönemde hayal edilen fikirlerin gerçeğe dönüşmesini mümkün hale getirdiğini söyledi. Arama ve elbette Google odaklı yeni dönemde, işlemci gücü, veri depolamadaki gelişmeler diğer önemli faktörler, hepinizin bildiği gibi.

Battelle'e göre bugünkü teknoloji ekosistemiyle ilgili en önemli yenilik, değişimin sadece Silikon Vadisi ile sınırlı olmaması. Dünyanın her yerinden gelen girişimler, hayal ettiğimiz gelecek fikrini gerçeğe dönüştürmek için birer aday olabilir. Ancak Battelle'in anlattıklarından çıkan sonuç, bunun 90'ların sonundaki iyimser heyecanı yeniden getirmesi. Herşeyi değiştirecek gelecek için bilet almaya yine hevesli olduğumuzu ancak bol sıfırlı yatırımları şu anda yeniden değerlendirme aşamasında olduğumuzu söyledi Battelle. Şu an bir adım geri atıp, olanları sindirmeye çalışmamız ise oldukça sağlıklı.

Aynı zamanda bu yıl ilk kez İstanbul'da düzenlenen NewCo'nun da kurucusu olan Battelle, NewCo'nun Volkswagen ya da benzeri şirketler gibi kapalı kültürün değil, açık ve bağlantılı şirketlerin kurulmasını teşvik etmek için var olduğunu da belirtti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.