Türkiye medya yatırımlarında dijital, hız kesmeden yükselmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl, pazar payı ve büyüklük açısından ilk kez gazete ve dergileri geride bırakan dijital reklamlar 2015 yılının ilk yarısında en hızlı büyüyen mecralardan biri oldu.
Reklamcılar Derneği'nin açıkladığı sonuçlara göre, geçtiğimiz yılın aynı döneminde göre yüzde 7,8 büyüyen reklam yatırımları Türkiye'de toplam 4.3 milyar liralık büyüklüğe ulaştı. Yatırımlardan en büyük payı yüzde 52’lik oranla TV alıyor. Onu, yüzde 21 payla dijital; yüzde 17 ile basılı ve yüzde 7 ile açık hava reklamları izliyor. Geleneksel radyoların aldığı pay yüzde 2 ve sinema reklamlarının payı yüzde 1 ile sınırlı. Ancak sinemanın da yükselen mecralardan biri olduğunu not etmek gerekiyor. Bir önceki yıla göre yüzde 22 oranında arış gösteren sinema reklamları yatırımları bu yıl 41 milyon lira büyüklüğe ulaştı.
Dijital reklam yatırımları, bu yılın ilk 6 ayında 662 milyon liraya ulaştı
Gazete ve dergilere yapılan reklam yatırımlarının azalmaya devam ettiğini belirten rapora göre, 2015’in ilk yarısında gazetelerin net reklam geliri yüzde 3 oranında; dergi reklamı yatırımları da yüzde 7 oranında düştü. Reklam verenlerin bası mecralardan uzaklaştığı ve buna karşılık dijitale yöneldiği rapordan çıkan en önemli sonuç. Zira, aynı dönemde dijital reklam yatırımların yüzde 22 oranında artış var. Geçen yılın ilk yarısında 541 milyon lira olarak gerçekleşen dijital reklam yatırımları, bu yılın ilk 6 ayında 662 milyon liraya ulaştı rapora göre.
Tükiye reklam sektörünün diğer ülkelerle kıyaslanması açısından faydalı bir ölçüye yer veren rapor, Reklam Yatırımlarının (RY) GayriSafi Yurtiçi Hasıla’ya (GSHY) oranına da bakıyor. RY/GSYH oranlarından dünya ortalaması yaklaşık binde 75'ken Türkiye için bu oran binde 30-35, yani epey düşük. Reklamcılar Derneği, 2015 yılı sonunda bu oranın Türkiye için binde 30 oranında gerçekleşeceği beklentisini paylaşıyor.
2015 yılı sonunda tüm dünyada reklam yatırımlarının yüzde 5,3 büyüyerek, 574 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Yatırımlarda başı çeken ilk beş ülke; ABD, Norveç, Avustralya, Kanada ve İsveç.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap