NSA'in PRISM adlı izleme skandalını ortaya çıkaran adam olarak ünlenen Edward Snowden, yeni açıklamalarıyla mobil cihazlarımızın güvenlik konusunda ne kadar çaresiz olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.
2014 yılında telefonlarımız kapalıyken de izlenebileceğimizi söyleyen Snowden, bu kez istihbarat ajanslarının araçları konusunda detaylı bilgiler veriyor. Tek bir kısa mesaj gönderimiyle akıllı telefonların mikrofon ve kamerasına erişilebildiğini belirtiyor.
Kod adı: Şirinler
Birleşik Krallık'ın devlet kanalı BBC'nin Panorama programına konuşan Snowden'a göre Birleşik Krallık'ın sinyal istihbaratından sorumlu iletişim başkanlığı GCHQ da tıpkı NSA gibi mobil takip konusunda çeşitli araçlara sahip. Smurf Suite (Şirinler) olarak adlandırılan araç serisi, Dreamy Smurf (Uykulu Şirin), Nosey Smurf (Meraklı Şirin) gibi özel isimlere ve ayrı özelliklere sahip araçlar yer alıyor.
Şu anda Moskova'da yaşayan ve kısa süre önce Twitter'a katılan Snowden, bu araçların özel bir kısa mesaj (SMS) ile telefonlara erişebildiğini belirtiyor. Bu mesajın kullanıcı tarafından görülemediğini de ekliyor. Bu özel erişim mesajı gönderen tarafa mikrofon, kamera erişimi, telefonu kapatıp açma yeteneği sunuyor. Telefon sahibi tarafından kapatılsa da uzaktan dinlemenin sağlanabildiğini tekrarlıyor.
Paranoid Smurf adlı araç telefonun kontrolünü ele geçirebildiğinden bahseden Edward Snowden, telefonda yanlış bir şeyler olduğunu anlayıp tamirciye götürdüğünüzde dahi tanımlanmasının çok zor olduğunu belirtiyor.
Snowden, hangi mobil işletim sistemlerinin bu tip bir takibe açık olduğunu paylaşmasa da Android'in bu konuda daha savunmasız olduğu akla geliyor. Ancak Snowden'in bu sene başında güvenlik kaygıları nedeniyle iPhone kullanmayı reddettiğini de eklemek gerekiyor.
"NSA'den takip uygulamalarına 1 milyar dolar"
Snowden, GCHQ'nün ABD'deki karşılığı olan NSA'in Smurf Suite gibi araçlara 1 milyar dolar harcadığını da ekliyor. Birleşik Krallık hükümeti adına konuşan bir sözcü de ABD'deki meslektaşlarına benzer şekilde kişisel takip yetkilerinin çok sıkı hukuki ve prensipler çerçevesinde gerçekleştirildiğini açıklıyor.
Nihayetinde konu yine eski Google CEO'su Eric Schmidt'in içimizi ferahlatan açıklamasına geliyor;
"Saklayacak (yasadışı) bir şey yapmadıysanız endişelenmenize gerek yok."
Görsel Kaynak: Shutterstock