Dünyanın en çok veri toplayan girişimlerinden biri olan Google, dünyanın en güçlü bilgisayarlarına sahip olmak için yeni bir adım daha attı. D-Wave ile yapılan yeni anlaşma önümüzdeki 7 yıl için Google'ın elindeki kozu güçlendiriyor.
Kuantum bilgisayarı geliştirme yarışındaki Google'ın D-Wave ile yaptığı anlaşmanın detayları açıklamış değil. Ancak ortak çalışmalar neticesinde kuantum bit sayısının iki katına çıkarılabilmesi (512'den 1000'in üzerine) ve mevcut işlem gücünün 2 katına ulaşılması hedefleniyor ki bu da yeni bir kilometre taşı olarak yorumlanıyor.
Google ve NASA 2013'te ortak bir çalışma yürütmeye başlamıştı ve NASA Ames Research araştırma merkezinde de çalışmalarını yürütüyor. Söz konusu 7 yıllık anlaşma ise D-Wave'in imzaladığı en büyük anlaşma olma özelliğini taşıyor.
Sıradan işlemcilerde her bit 0 veya 1 değerinden birini alırken, kuantum bilgisayarlarında hem 0 hem de 1 değerini alabilen kuantum bit (kübit) sistemi söz konusu. Yani 2 kubit ile 4 farklı değer (00, 01, 10, 11) tanımlanabiliyor. Kübit sayısı arttıkça da işlem kapasitesi de katlanarak artıyor.
Henüz kuantum bilgisayarları tam olarak hayatımıza dahil olabilmiş değil ancak Google, NASA ve NSA gibi çok büyük verilerle çalışan merkezler fiyat/performans anlamında kullanılabilir bir seviye yakalamak istiyor. Hatırlatalım, dünyanın ilk kuantum bilişim şirketlerinden D-Wave, Mayıs 2015'te yeni video serisiyle kuantum bilgisayarların kapılarını meraklılara açmıştı.
IBM'in de dahil olduğu bu yarışı kimin önde götüreceğini bilemesek de katlanarak artan verilerin giderek daha hızlı işleneceğini ve bunun hayatımıza yansıyacağını kesin olarak söyleyebiliriz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap