2015 yılının teknoloji gündemini belirleyen konular bu yıl da TechCrunch Disrupt San Francisco'da ele alınıyor. Webrazzi’nin medya sponsorları arasında yer aldığı TechCrunch Disrupt San Francisco 2015'in ilk gününde unicorn'lardan bitcoin'e, drone'lardan yapay zekaya kadar farklı konular, tanınmış katılımcılarla ilginç tartışmalara sahne oldu.
Balonlar, bitcoin ve Yuri Milner
TC Disrupt SF bu yıl ilk gün açılışını çok konuşulan "teknoloji balonu" tartışmasıyla yaptı. SV Angels yatırımcıları Ron Conway ve Topher Conway'in katıldığı oturumda, Ron Conway bir teknoloji balonu olduğu görüşüne katılmadığını belirtti. Silikon Vadisi’nin en önemli yatırımcılarından biri olan Ron Conway’in SV Angel ile 26 unicorn'da yatırımı bulunuyor ve ünlü yatırımcı, yeni endüstri devrimine teknoloji girişimcilerinin öncülük edeceğini düşünüyor.
SV Angels sonrasında sahneyi milyar dolarlık değerlemeye ulaşmış fintech girişimlerinden Zenefits’in kurucusu Parker Conrad devraldı. Conrad girişimcilere, yetenekli insanları işe almanın erken aşama girişimler için çok önemli olduğunu hatırlattı. Conrad’ın girişimcilere diğer tavsiyesi ise ihtiyaç duyulan miktardan daha fazla yatırım almaları ve sonraki yatırım aşamalarında hisselerinin azalmasını dert etmemeleri oldu.
Bitcoin oturumunda, dünyanın en büyük ikinci bitcoin işlem hacmine sahip borsası BTC China’nın kurucusu Bobby Lee, internet var oldukça bitcoin’in de var olmaya devam edeceğini belirterek bitcoin’in çoktan başarıya ulaştığını söyledi.
TC Disrupt sahnesi ilk gününde ünlü Rus yatırımcı Yuri Milner’i de ağırladı. Facebook, Twitter, Uber, Alibaba ve Xiamoi’nin de dahil olduğu geniş bir yatırım portföyüne sahip Milner; Facebook ve Twitter’daki hisselerini satıp satmadığı sorusunu yanıtsız bıraktı. Milner, Yapay Zeka konusunda Elon Musk ile aynı görüşte olmadığını; Elon Musk’ın yapay zekaya sahip robotların insanlık için tehdit oluşturduğu görüşüne katılmadığını belirtti.
Dropbox'ın kurumsal müşterilerinin sayısı 8 milyona ulaştı
Daha sonra sahneye çıkan Dropbox kurucu CEO’su Drew Houston, 8 Milyon işletmenin Dropbox kullandığını, her gün milyarlarca dosyanın Dropbox’a kaydedildiğini belirtti. Houston’ın girişimcilere tavsiyesi ise “Büyük bir market bulun, yetenekli insanları işe alın ve insanların seveceği bir ürün geliştirin” oldu.
Sahneye çıkan sonraki isim robotik şirketi CyPhy kurucu CEO’su Helen Greiner oldu. Greiner drone’ların yakın zamanda pizza teslimi dahil pek çok alanda kullanılacağını belirterek; yaptıkları bir drone’u da örnek olarak katılımcılara gösterdi.
Daha sonra sahneyi IBM Watson’ın babası olarak da adlandırılan araştırmacı Dr. John Kelly devraldı. IBM Watson’ın demosunu sahnede canlı olarak gerçekleştiren Dr. Kelly, IBM Watson sayesinde insanların daha doğru ve iyi kararlar vereceğini belirterek, Watson’un insanların yerine geçmek gibi bir amacı olmadığını söyledi.
Money Talks oturumunda Cowboy Ventures, Lightspeed Venture Partners, TPG Growth ve Greycroft Partners’dan yatırımcılar, bir girişimcinin San Francisco’da yaşaması ve girişimini burada başlatmasının zorunlu olup olmadığını tartıştılar. San Francisco’nun bir girişimci için dünyadaki en iyi şehirlerin başında geldiğini ancak burada yaşamanın ve girişimi burada başlatmanın zorunlu olmadığı sonucuna vardılar.
Günün en çok ilgi gören oturumunda ise ünlü rap yıldızı Snoop Dogg sahnedeydi. Snoop Dogg, Marry Jane ismini verdiği yeni bir web sitesi hayata geçirdiğini ve Ekim ayında yayına başlayacağını açıkladı. Melek yatırımcı şapkası da bulunan Snoop Dogg, “eğlenceli” ve “farklı” girişimlere yatırım yaptığını belirtti.
Telegram kurucusu Pavel Durov: WhatsApp berbat!
Günün bir diğer ilginç oturumunda popüler mesajlaşma uygulaması Telegram'ın kurucu ve CEO’su Pavel Durov vardı. Durov, rakip mesajlaşma uygulamalarından istediğini alamadığını ve Telegram’ı bu sebeple geliştirdiğini anlattı. Durov biraz daha da ileri giderek büyük dosyaların gönderilememesi, cihazlar arası senkronizasyonu olmaması nedeniyle WhatsApp’ın berbat bir uygulama olduğunu söyledi. Durov, Telegram üzerinden her gün 12 milyar mesajın gönderildiğini ve aylık 60 milyon aktif kullanıcıları olduğunu söyledi. Telegram son olarak geçtiğimiz Ağustos ayında günlük mesaj gönderim sayısının 10 milyar olduğunu açıklamıştı.
İlk günün gündemindeki bir diğer konuysa Kleiner Perkins Caufield & Byers ortağı Beth Seidenberg'in ele aldığı sağlık teknolojileriydi . Kendisi de doktor olan Seidenberg, sağlık sektörünün dönüştürülmesi zor olan sektörlerden biri olduğunu söyledi. KPCB söz konusu olduğunda herkesin merak ettiği Ellen Pao davası ile ilgili de konuşan Seidenberg, davanın sona ermesinden dolayı çok mutlu olduklarını; bu konunun cinsiyet eşitliği konusundaki farkındalığı arttırdığına inandığını söyledi. KPCB Fellow programı için önümüzdeki sene kadın bursiyerlerin oranını yüzde 50'ye çekeceklerini belirtti.
TC Disrupt SF 2015'te günün kapanışı Sanal Gerçeklikle (VR) yapıldı. Sony, Felix and Paul Studios ve HTC’den katılımcıların tartıştığı konu, bu yıl TC Disrupt’ta en fazla konuşulan konulardan biri. TC Disrupt’ın demo bölümünde VR girişimlerinin olduğu alan, demo alanının en çok rağbet gören alanı oldu.