Turkcell, Avrasya'dan çıkacağını açıklayan TeliaSonera'nın hisselerine talip

Turkcell, Avrasya'dan çıkacağını açıklayan TeliaSonera'nın hisselerine talip

Turkcell'in en büyük hissedarlarından TeliaSonera, bugün Avrasya'da faaliyet gösterdiği yedi pazardan çekileceğini açıkladı. Çıkış kararı Turkcell'in yüzde 41.45 ve TeliaSonera'nın yüzde 58.55'lik paya sahip olduğu FinTur Holding'in Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan ve Moldova pazarlarını da kapsıyor. Konuyla ilgili opsiyonlarını değerlendirmek üzere bir stratejik ve finansal danışman atadığını açıklayan Turkcell, Fintur'da kalan hisselerini satın almayı düşünüyor.

İsveç merkezli telekom operatörü'nün çıkış yapacağı pazarlar, Nepal, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova ve Tacikistan'ı kapsıyor ve TeliaSonera açıklamasında bunun şirketi Avrupa odaklı hale getirecek bir strateji değişikliği olduğunu söylüyor. Ancak çıkışın, şirketin son yıllarda bölgede yaşadığı ciddi yasal ve finansal sorunlarla ilgili olduğu da biliniyor.

telaisoneraZira TeliaSonera daha önce ABD ve İsveç otoriteleri tarafından Özbekistan'da telekom lisanlarıyla ilgili yüz milyonlarca dolarlık rüşvet skandalına karışmakla suçlanmıştı. Olay TeliaSonera'nın eski CEO'su Lars Nyberg'in şirketten ayrılmasıyla sonuçlanmıştı. Ve bu şirketin adının anıldığı tek vaka değildi.

TeliaSonera'nın büyürken bir taraftan başına da dert açan bu bölgeden çekilmesine Turkcell'in nasıl yanıt vereceği merak konusu. Şirketin belirtildiği gibi varlıklarını alması durumunda, gelirlerinde yüzde 42 artış sağlaması bekleniyor. Zira Finans Online'ın buradaki yorumunda görebileceğiniz gibi, FinTur Turkcell'in bağlı ortaklığı haline geldiğinde özkaynak yöntemi yerine tamamı konsolide edilecek. 2014 yılında gelirlerinde yüzde 20 düşüş yaşayan FinTur, faaliyet gösterdiği dört ülkede toplam 1.8 milyar dolar gelir elde etmişti. Bunda Kazakistan ve Azerbaycan’daki olumsuz piyasa koşullarının etkili olduğu belirtiliyordu.

Konuyla ilgili WSJ'ye konuşan TeliaSonera CEO'su Johan Dennelind, şirketin Turkcell yönetim kurulunda temsil edilmediğini ve son iki yıldır yönetiminde de söz sahibi olmadığını belirtiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.