SpaceX, yeni anlaşmalarıyla 7 milyar dolarlık uçuş yapacak

SpaceX, yeni anlaşmalarıyla 7 milyar dolarlık uçuş yapacak

Paypal Mafyası'nın en etkili isimlerinden biri olan Elon Musk, özel uzay ve hava taşımacılığı şirketi SpaceX için imzalanan yeni anlaşmalarını açıkladı. İmzalanan yeni anlaşmaların toplamı tam 7 milyar dolar ve teknoloji pazarındaki yatırım oranlarıyla kıyaslandığında SpaceX'in ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor.

Geçen yılın yaz aylarında 10 milyar dolar değerlemeli bir yatırımı reddeden SpaceX, bu yılın Ocak ayında 1 milyar dolar yatırıma imza atmıştı. Bugüne kadar 1.2 milyar dolar yatırım toplayan Space X, imzalanan yeni anlaşmada Falcon 9 ve Falcon Heavy adlı kargo araçlarıyla 60 yeni uçuş gerçekleştirecek. Yani SpaceX her bir uçuş için yaklaşık 117 milyon dolar alacak.

Space X'in söz konusu uçuşları veya taşıma işleri 2017 sonu ile 2018 yılı içinde Florida'daki Cape Canaveral Air Force Station'dan gerçekleştirilecek. HISPASAT ve Suudi Arabistan'ın Arabsat 6A iletişim uyduları da bu kapsamda uzaya gönderilecek.

SpaceX'in değerine farklı bir bakış

SpaceX'in çılgın ve değerli bir girişim olduğunu biliyoruz ama küçük bir kıyaslamayla bu değerlemeyi daha açık şekilde ortaya koymak mümkün. Yeryüzündeki(!) halka açık olmayan en büyük girişim olan Uber'in bugüne kadar aldığı toplam yatırım miktarı 8.2 milyar dolar. Yani Elon Musk, 50 milyar dolardan fazla değerlemeye sahip olan ve dünyayı kasıp kavuran Uber'den kesinlikle daha değerli bir işi gayet sessiz bir şekilde yapıyor.

SpaceX'in uzay uçuşlarını fiyatlandırma politikası finansal bir soru olarak karşımıza çıkıyor ama teknoloji bu konuda uzun hesaplamalar yapmaya izin vermeyecek kadar hızlı ilerliyor.

Şu anki perspektifle 2022'de SpaceX'in Mars'a ve Jüpiter'in uydusu Europa'ya araç gönderebileceği de tahmin ediliyor ama ilerleyen yıllarda bu tarihlerin daha öne çekilmesi hiç de sürpriz olmaz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.