YouTube'un en çok izlenen 360 derecelik videoları ve bir soru

YouTube'un en çok izlenen 360 derecelik videoları ve bir soru

360 derecelik videolar popüler hale gelecekse bunda YouTube'un önemli bir katkısı olacak gibi görünüyor. Ancak Facebook'un mobilde ayrı bir uygulamayla bu alana giriş yapmaya hazırlandığı yönündeki söylentiler doğrulanırsa, akla gelen ilk soru, 360 derece videoların düşündüğümüzden çok daha hızlı hayatımıza girip giremeyeceği oluyor.

Bugün henüz gelişme aşamasında olan 360 derecelik videolar ilk tanıtıldığı günden bugüne farklı yayıncılar ve reklam verenler tarafından deneniyor. Yeni bir format olmasıyla videoların ilk örneklerinin büyük ilgi gördüğünü söyleyebiliyoruz. Zira YouTube'da bugüne kadar en çok izlenen 360 derecelik videolar arasında milyonlara ulaşmayı başaran videolar şu şekilde sıralanıyor:

Björk'ün Stonemilker şarkısına İzlanda'da çektiği, Andrew Thomas Huang imzalı video oldukça sade ancak Björk'ün o dönemde yeni klibini sanal gerçeklikle yapmış olması yoğun ilgi görmesi için yeterli olmuştu. Video klip YouTube üzerinden bugüne kadar 2 milyon 555 bin 133 kez izlenmiş.

360 derecenin gördüğü ilgi, yalnızca bu formata odaklanan yeni kanalların oluşmasını da sağlıyor. Ocak 2015'te yayına başlayan DimensionGate YouTube kanalı, 360 derece bilim kurgu, korku ve aksiyon videoları yayınlıyor. Kanalın korku serisi 360° Horror Series'in birinci bölümü "3am" 2 milyon 943 bin 205 kez izlenmiş.

Bir diğer 360 derece video yayıncısı Re/Live 360'ın Redbull ile birlikte Norveç'te hazırladığı video da Wingsuit ile gökyüzünden adrenalini bol bir dalışı konu alıyor. 360 dereceyle bu deneyime daha yakından tanık olduğunuz video, 3 milyon 245 bin 93 kez izlenmiş.

İsviçre'nin en çok izlenen kanallarından biri olan Blick'in Air Force F-5'in kokpitinden Patrouille Suisse ekibiyle İsviçre Alpleri'nden hazırladığı uçuş videosu 360 derece ile yapılan en ilginç videolardan biri. Bugüne kadar 3 milyon 520 bin 117 kez izlenmiş.

Linkin Park üyesi Mike Shinoda'nın bağımsız hip hop projesi Fort Minor'ın bugüne kadar en çok izlenen video klibi, bunu 360 derece çekilmesine borçlu. İzlenme sayısı 4 milyon 015 bin 559.

Aksiyon dozu yüksek videolarıyla bir milyondan fazla takpçiye ulaşan FullMag, YouTube'un 360 derece video lansmanı için aldığı teklifle birlikte "360 Camera - Wingsuit Balloon Rope Swing" videosunu yayınladı. Balonla yükseliş ve atlayışı 360 derece görüntüleyen video 4 milyon 320 bin 586 kez izlenmiş.

4 milyondan fazla takipçisi olan RomanatwoodVlogs kanalının 360 derece video yayınlaması, YouTube'da istenen etkiyi yaratmış. Yaklaşık 9,5 milyon kez ilenen Caught on 360 Cam!! video, YouTube'un en çok izlenen 360 derecelik videolarından biri.

Zirvede ise halihazırda YouTube'da video klipleriyle milyonlara ulaşan bir şarkıcı var. Avicii'nin Waiting for Love isimli şarkısına çekilen video klip bugüne kadar yaklaşık 12,5 milyon kez izlenmiş. Video klibin yönetmeni Kurt Hugo Schneider.

Ya Sonra? İlginin Devamlılığı Sorunu

YouTube'da 360 derece videoların henüz başlangıç aşamasında olduğunu söyleyesek de ana akım hale gelip gelmeyecekleri konusunda en önemli soru işareti, videolara olan ilginin sürüp sürmeyeceği. Zira yukarıdaki sıralamaya giren ilk videoların ardından aynı kanallar tarafından çekilen 360 derecelik videoların hit haline gelmediği ve izlenme sayısındaki ciddi düşüş bizim ilgimizi çeken bir nokta. Bu da elbette en az format kadar içeriğin önemli olduğuna dair bir diğer güncel hatırlatma.

Sonuç, 360 derecelik videoların ilk dalgasında ilk olmanın oldukça önemli bir avantaj olduğu ve bu da Türkiye'deki reklam verenleri ve yapımcıları ilgilendiren bir not.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.