Türkiye'de ve dünyada kullanıcılara mobil uygulama yükletmenin maliyeti ne kadar?

Türkiye'de ve dünyada kullanıcılara mobil uygulama yükletmenin maliyeti ne kadar?

Mobil uygulama pazarının son yıllardaki hızlı büyümesiyle pazarın içindeki tüm dengeler ve maliyetler de aynı hızda değişiklik gösterdi. Bu değişiklikten, kullanıcılara tanıtılan mobil uygulamayı yüklemeye teşvik eden (CPI) reklamlar da nasibini aldı. Chartboost'un son yayınladığı, platform ve ülkelere göre CPI'ın ortalama maliyetleri önemli bir artışın olduğunu gösteriyor.

Bir iOS uygulamanız var ve Çin pazarını hedefliyorsanız işinizin gerçekten zor olduğunu söyleyelim. Hazırladığınız iOS tabanlı mobil uygulamayı reklamlar vasıtasıyla "1" kullanıcıya yükletmenizin Çin'de ortalama maliyeti 4,41 dolar yani yaklaşık 13,5 TL. Çin'in ardından İsveç geliyor. İsveç'te uygulamanızı bir kullanıcıya ulaştırmanızın maliyeti ortalama 2,78 dolar. Üçüncü sırada yer alan, uygulama geliştiricilerin test merkezi olarak belirlediği ve neredeyse tüm uygulamaların ilk yayınlandığı pazar olan Yeni Zelanda, bu durumun neticesinde, kullanıcılara ulaşma maliyetinin oldukça yükseldiği bir ülke olmuş; ortalama CPI fiyatı 2,75 dolar. Türkiye'de ise reklamla bir iOS kullanıcısına uygulamanızı yükletmenin maliyeti 1,42 dolar yani yaklaşık olarak 4,34 TL olarak hesaplanmış. Türkiye'nin iOS CPI maliyetiyle ne ucuz ne de çok pahalı olduğunu belirtelim. Ülke olarak ortalarda yer alıyoruz.

ios-cpi

Android pazarına geldiğimizde maliyetin yüksek olduğu ülkeler hemen hemen aynı ancak maliyetler iOS'la karşılaştırıldığında yarı yarıya kadar düşüyor. Uygulamanızı Android kullanıcılarına yükletmek daha ucuz ancak tabi ki iOS kullanıcıları uygulama içi mağazadan ürünler almaya ve para harcamaya çok daha yatkın olduğu için daha değerli bir konumdalar. CPI anlamında Android'in en pahalı olduğu ülke 2,61 dolar maliyeti ile Avustralya. İkinci sırayı ise 2,41 dolar ile Kanada alıyor. Üçüncü sırada ise çok ilginç bir ülke yer alıyor. Papua Yeni Gine'de Android uygulamanızı bir kullanıcıya yükletmenizin ortalama maliyeti 2,38 dolar. Türkiye'de ise Android uygulamanızı bir kullanıcıya yükletmek için ortalama harcamanız gereken tutar 1,11 dolar yani yaklaşık olarak 3,39 TL. Bu fiyatı ile Türkiye'nin yine ortalarda yer aldığını söyleyebiliriz.

google-play-android-cpi

Amazon App Store da Android uygulama mağazaları arasında dikkate alınabilecek bir pazar payına sahip. Amazon App Store'un ülkelere göre CPI maliyetleri iOS ve Google Play'e göre bambaşka olduğunu ve kıyaslamanın zor olduğunu belirtelim. Bir kullanıcıya ulaşmanın en pahalı olduğu ülke 6,5 dolarla Kazakistan. Ardından gelen ülke ise 4 dolarlık maliyetiyle Litvanya. Üçüncü sırada 3,28 dolarla Avustralya yer alıyor. Türkiye'de bu maliyet ise 1,07 dolar yani yaklaşık 3,27 TL. Amazon App Store'un ülkelere göre maliyet ortalaması çok dalgalı. Türkiye'nin 1,07 dolar ile orta-üst arası bir maliyette olduğunu söyleyebiliriz. Chartboost'un Ağustos 2015 olarak yayınladığı verilerin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.