Didi Kuaidi ile Uber arasındaki rekabet bu kez Amerika'ya sıçrıyor. Üç milyar dolarlık yatırım haberini doğrulayan, ismini ve tarzını değiştiren Didi Kuaidi, şimdi de Uber'i anavatanında köşeye sıkıştırmak istiyor.
Öncelikle marka kimliğini yenileyen Didi Kuaidi'nin adını Didi Chuxing olarak değiştirdiğini paylaşalım. Kuaidi Çince'de hızlıca anlamına geliyordu, Chuxing ise seyahat etmek anlamına geliyor. Çinli şirket bu kapsamda logosuna da değiştirmiş ve kendini taksi çağırma uygulamasının ötesinde tanımlamaya başlamış. Zira sunduğu hizmetler arasında özel şöfor hizmetleri ve otobüs paylaşımı gibi seçenekler de yer alıyor.
Özellikle Avrupa'da olduğu gibi Çin'de de halen Uber gibi hizmetlerin yasal sınırları tartışılıyor. Çin'de15 bin dolarlık cezalarla karşılaşan Uber ve Didi Chuxing ise sürekli olarak kendilerini yasal bir zemine oturtmaya gayret ediyor.
Diğer yandan Didi Chuxing'in 16.5 milyar dolar, Uber'in ise 50 milyar doların üzerinde bir değerlemeye ulaşması bu işin peşinin kolay kolay bırakılamayacağını gösteriyor ve yeni söylentiler Didi Chuxing'in bir ABD çıkarması yaptığını gösteriyor.
Uber'in ABD'deki rakibi Lyft, Mayıs ayında 150 milyon dolarlık bir yatırım almıştı. 2,5 milyar dolar değerlemeli bu yatırımda Aliaba, Tencent gibi Çinli devlerin yer aldığı biliniyordu ama Wall Street Journal'ın kaynaklarına dayandırdığı habere göre Didi Chuxing de bu son turdaki yatırımcılar arasında yer alıyor. Aliaba ve Tencent'in her ikisinin de Didi Chuxing'in yatırımcısı olduğu düşünüldüğünde bu durum çokuzak bir ihtimal gibi gelmiyor.
Didi Chuxing, Lyft'e yatırım yapmış
Söz konusu yatırım Didi Chuxing'in ABD'ye açılması adına önemli bir adım. Ancak Lyft'in bir ara Uber ile kavgalı olduğunu da hatırlamak gerekiyor. Twitter mühendislerini ve yöneticilerini kendine çekmeye çalışan Lyft, Uber ile arasındaki rekabeti müşteri çekmenin yanında teknoloji boyutunda da sürdürmeye devam ediyor.
Uber Kurucusu ve CEO'su Travis Kalanick'e göre Uber'in Çin'deki pazar payı yüzde 30 civarında ama Didi Chuxing özel araç çağırma alanında yüzde 80 pazar payı olduğunu söylüyor. Didi Chuxing'in arkasına Alibaba ve Tencent gibi devleri almasına karşılık, Çin'in lider arama motoru Baidu da Uber'in arkasındaki Çinli internet devi olarak yer alıyor. Kalanick, Baidu'nun yıllık şirket konferansına da katılmış ve konuşmasında Çin'in 100 şehrine yayılmak hedeflerini açıklamıştı.
Nihayetinde her iki tarafın da oldukça güçlü olduğunu ve rekabetin giderek kızışacağını söylemek yanlış olmaz ve kartların oldukça yüksekten açıldığı bu oyunda Bitaksi'nin neler yaşayacağını kestirmek oldukça zor.