Teknoloji devleri açık kaynak kodlu yeni video formatı için birleşti

Teknoloji devleri açık kaynak kodlu yeni video formatı için birleşti

Google, Microsoft, Netflix ve Mozilla'nın da aralarında olduğu 7 teknoloji devi yeni ve ücretsiz bir video formatı için birlikte çalışma kararı aldıklarını duyurdu. İsteyen tüm şirketlerin dahil olabileceği Alliance for Open Media isimli proje Joint Development Foundation isimli kâr amacı gütmeyen vakfın projesi.

Amazon, Cisco, Google, Intel, Microsoft, Mozilla ve Netflix'in dahil olduğu projenin amacı ise yüksek video çözünürlükleri için yeni video codec'leri, format ve teknolojileri geliştirmek. Ancak dikkat çekici nokta, geliştirilecek teknolojilerin açık kaynak kodlu olacağı, yani projeye dahil olanların telif hakkı talep etmeyeceği. Alliance for Open Media, W3 patent kurallarına tabii olacak ve Apache 2.0 lisansı ile dağıtıma sunulacak.

Projenin resmi blog sayfasında yapılan açıklamaya göre ana hedefler şu şekilde belirtilmiş:

  • Entegre çalışabilir ve açık kaynak kodlu bir proje olacak,
  • Web için optimize edilecek,
  • Tüm modern cihazlar ve tüm bant genişlikleri için ölçeklenebilir olacak,
  • Oynatılmaya çalışıldığı sistemin donanımına göre en düşük sistemde çalışabilecek şekilde tasarlanacak,
  • Gerçek zamanlı, yüksek çözünürlük video aktarımı da göz önünde bulundurularak tasarlanacak,
  • Kullanıcı tarafından oluşturulan içerik dahil olmak üzere, ticari ve ticari olmayan içerikler için esnek olacak.

Mozilla'da CTO görevinde David Bryant'ın yaptığı açıklamaya göre yeni bir video codec geliştirmenin en zor kısmı mevcut olan patentler. Ancak dev şirketlerin ortak işgücüyle geliştireceği bu yeni video formatının tamamen ücretsiz ve açık kaynak kodlu olacağının altını tekrar çizen Bryant aynı zamanda geliştirici konumunda bulunan şirketlerin garantör olduğunu ve kullanıcılara sunacağı güven ve teknik kapasite ile Alliance for Open Media projesinin başarıya ulaşacağını belirtmiş. Vakıf Apple, Sony, Adobe, Facebook, Twitter, Roku, Vimeo ve Hulu gibi diğer teknoloji devlerinin projeye dahil olmalarını istiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.