Twitter, dijital şeffaflığı amaçlayan vakıf Open State tarafından yayınlanan bir makaleye göre, spesifif olarak politikacıların sildiği tweetleri yayınlayan Diplotwoops ve Politwoops adlı iki servise verdiği API hizmetini durdurdu ve bu servislere desteği keserek sonunu getirmiş oldu.
Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 30 ülkeden siyasetçilerin Twitter hesaplarını takip eden servisler, politikacıların geçmişte attığı tweet'lerin silme tarihlerini detaylı şekilde belirtiyordu. Bir tweetin hangi günde, atıldıktan ne kadar süre sonra silindiğini açıklıyordu.
Servis, politikacıların geçmişe yönelik değişen fikirleri ve söylemlerini de açıkça ortaya koyuyordu. 2010 yılında Hollanda'da gerçekleştirilen bir hackathonda ilk kez ortaya çıkan servis, ABD'de Kongre Üyesi olan tüm politikacıların tweetlerini analiz ediyordu. Sonrasında ise Türkiye de dahil 30 farklı ülkeden önemli politikacıların Twitter hesaplar yakın markaj altına alındı.
API bağlantısı kesilen servislerin ise gelen açıklamalara göre bu işi kendi yapacağı bir sistem geliştirmek planları arasında yok. Kısacası politikacıların tweetlerini takip eden bu tarz servisler kapanmış ve devamı gelmemiş olacak.
Twitter'da yer alan siyasilerin söylemlerinin ve geçmişte yazdıklarının birer politika malzemesi olarak kullanıldığına çok kez şahit oluyoruz. Parti bağımsız olarak siyasetin bir parçası haline gelmiş olan sosyal medyanın bu etkisi Twitter'ın bu tarz servislere müdahale etmek zorunda kalmasına kadar gitmiş. Twitter'ın bu tarz servislere haklı müdahalesinin sebebi ise politikacı da olsalar birer kullanıcı olan kişilerin gizlilik haklarını korumak olarak açıkladı
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap