250 milyon dolar değerlemeli Freee, finansal SaaS uygulamalarının yükselişini işaret ediyor

250 milyon dolar değerlemeli Freee, finansal SaaS uygulamalarının yükselişini işaret ediyor

Tokyo merkezli bulut tabanlı finans uygulaması Freee.co.jp, aldığı yeni yatırım turuyla 250 milyon değerlemeye ulaştı. 2013'te kurulan girişim, Japonya da bu pazarın lider oyuncusu olarak borsaya açılma hesaplarını da yapmaya başladı.

30 milyon dolarlık yeni yatırım turuna DCM, Recruit Holdings ve Japan Co-Invest Limited Partnership gibi mevcut yatırımcılar imza atmış ve Japon girişimin şimdiye kadar aldığı toplam yatırım tutarını 43 milyon dolara yükselmiş. Biraz erken gibi gözükse de Freee'nin Kurucusu ve CEO'su olan Daisuke Sasaki 2-3 yıl içinde 1 milyar dolar değerlemeyle borsaya açılma planları da yapmaya başlamış.

Japonya'da bulut tabanlı finansal uygulama pazarının yüzde 38'ini elinde bulundurduklarını söyleyen Daisuke Sasaki, bulut tabanlı finansal SaaS girişimlerini kârlı hale getirmenin ilk zamanlar kolay olmadığını belirtiyor. Bu nedenle Japonya pazarına küresel rakiplerin girmekte zorlandığını da ekliyor.Free finansal SaaS uygulamasi

Sasaki, en yakın rakibinin yüzde 24 pazar payına sahip olduğunu ve bu dikeyde Japonya'nın 2 milyar dolarlık bir pazar hacmi olduğunu belirtiyor. Japonya'daki bulut tabanlı finansal uygulama pazarının yaygınlığı ise Freee pazara girmeden önce yüzde 17 iken, bugün yüzde 23'e yükselmiş.

Aldıkları yatırımı daha çok satış ve pazarlamaya ayırmayı planlayan Freee, önümüzdeki 12 ay boyunca yeni bir yatırım almadyı da düşünmüyor. Gelecek yıla çalışan sayısını 2 katına (200) çıkarmayı hedefliyor. Freee, Japon hükümetinin 2016 Ocak ayında çıkacağı yeni sosyal güvenlik ve çalışanlar için vergi numarası sistemini merakla bekliyor.

Küresel SaaS yazılım gelirlerinin 2016'da 106 milyar dolara ulaşacağı* düşünülürse SaaS girişimlerinin önemi daha net ortaya çıkıyor. Özellikle bulut tabanlı finansal uygulama tarafında Türkiye henüz emekleme aşamasında ve maalesef Parasut.com dışında yeni nesil bir girişim aklıma bile gelmiyor...

*Bkz: Goldman Sachs'ın Ocak ayında yaptığı bir araştırma

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.