İnternetin en baskın gelir kanalı olsa da reklamları görmek istemeyen kullanıcıların sayısı dramatik ölçüde artıyor. Adobe ve PageFair'in düzenli olarak yayınladıkları küresel Ad Blocking raporunun 2015 yılı sonuçlarına göre, dünya çapında reklam engelleme son bir yılda yüzde 41 oranında büyüdü. Reklam engellemenin yayıncılar için maliyetiyse yaklaşık 22 milyar dolara yükseldi.
Türkiye'de reklam engelleyen ortalama aylık kullanıcı sayısı 2.1 milyon
Dünya çapında bugün 198 milyon internet kullanıcısı aktif bir şekilde reklam engelliyor. Bu kullanıcıların ülkelere göre dağılımını da veren raporda, reklam engelleme yaygınlığı yüzde 37 olan Polonya ve Yunanistan dünya çapında bu uygulamaya en çok başvuran ülkeler arasında. Türkiye içinse bu oran yüzde 6 civarında; reklam engelleyen ortalama aylık kullanıcı sayısı (MAU) ise 2.1 milyon. Kullanıcı sayısı açısından ABD, 43 milyonla dünyanın en çok reklam engellenen ülkesi konumunda ve pazar hızla büyümeye devam ediyor. Zira ABD'nin reklam engelleyen kullanıcı sayısı 2015'te bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48'lik bir büyüme göstermiş. Büyüme hızıyla en çok dikkat çeken pazarsa Birleşik Krallık. Son bir yılda yüzde 82 oranında büyüyen reklam engelleme, Birleşik Krallık'ta 12 milyon kullanıcıya ulaşmış durumda rapora göre.
Reklam engelleme eklentilerinde Chrome platformu açık ara önde
İnternet reklamlarından en çok kazanan şirketlerden biri olan Google'ın reklam engellemeden en çok kaybedenler arasında yer aldığını tahmin etmek zor değil. Ancak ilginç olan Google'ın buna izin veriyor olması. Zira uzantılar konusunda kullanıcıların tercihi olan Google Chrome platformu açık ara önde, onu Firefox ve Safari izliyor. Üç internet tarayıcısına bağlı reklam engelleme eklentilerinin kullanıcı sayıları sırasıyla 126 milyon (yıllık yüzde 51 artış), 48 milyon (yıllık yüzde 17 artış), 9 milyon (yıllık yüzde 71 artış).
iOS 9 ile reklam engellemenin önümüzdeki dönemde mümkün hale gelmesiyle, mobilde de ciddi bir yükseliş bekleniyor. Rapor, 2016 yılında reklam engellemenin küresel maliyetinin 41.4 milyar dolara çıkacağını tahmin ediyor. Raporun tamamını aşağıda görebilirsiniz.