GBA'dan 70 bin euro yatırım alan Dopios, Türkiye'ye açılıyor

GBA'dan 70 bin euro yatırım alan Dopios, Türkiye'ye açılıyor

Seyahat edenlerle, gittikleri bölgelerde onlara rehberlik etmek isteyen yerel halktan kullanıcıları bir araya getiren Dopios, Galata İş Melekleri (GBA) ve halihazırda yatırımcısı olan Openfund'dan 70 bin euro yatırım aldı. GBA yatırımcıları Melih Ödemiş, Ahu Serter ve Arif Akdağ’ın katıldığı yatırımın, Yunanistan merkezli ve San Francisco çıkışlı girişimin Türkiye açılımını desteklemesi planlanıyor.

Yunanca'da yerel anlamına gelen dopios kelimesinden adını alan Dopios, tur şirketlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırabilecek, başka bir deyişle tur şirketlerini "disrupt" etmeye yönelik bir girişim. Turistlere yönelik olarak  seyahatten önce yerel kullanıcılardan ücretsiz tavsiye almanızı sağlayan "yerel rehberler"; "otantik turlar" ve yerel kullanıcılardan birinin sizi aracıyla gelip aldığı "hava alanından alış" (welcomepickups.com) olmak üzere üç farklı hizmet sunuyor.

Dopios, böylelikle yerel halkla doğrudan buluşan turistlerin kişiselleştirilebilir ve daha "otantik" bir deneyim yaşamasına yardımcı olma iddiasında. Bu özelliği, yatırımcıları çekmesinde de etken zira, Melih Ödemiş, Dopios’un özellikle Türkiye’de özgün ve bağımsız seyahat anlayışının yaygınlaşmasında önemli bir rol oynayacağını belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “Dopios, Türkiye’de alternatif ve özgür bir tatil anlayışının doğmasını sağlayacak. İnsanlar, çoğu zaman yerel dokunun keşfedilmesine olanak tanımayan tur operatörlerinin sunduğu paket programlar yerine, kendi zevkleri ve tercihleri doğrultusunda belirlediği rotalarda kendisi gibi düşünen gezginlere ve kendilerine rehberlik etmek isteyen bölge halkına bundan böyle Dopios üzerinden kolaylıkla ulaşabilecek.

Dopios_gorsel3

2012 yılında San Francisco'da yaşayan Yunanlı girişimciler tarafından kurulan, Dopios bir süre merkezini Atina'ya taşımaya karar vermişti. 2013 yılında OpenFund'dan 120 bin euro'luk tohum yatırım alan Dopios'un kurucularından Alexandros Trimis, İstanbul'da da denenen girişimin komşu Akdeniz ülkelere açılma planından o dönemde de bahsetmiş. Yatırımla ilgili açıklamasına Trimis, iş modellerinin işlerliğini kanıtlama şansını elde ettiklerini ve bundan daha da önemlisi, Türkiye'de gezginler için yepyeni fırsatlar yaratacaklarını, otantik seyahatler için güvenilir bir platform kuracaklarını söylüyor.

dopios

Dopios'un bugün dünya çapında 80'den fazla ülkede, 2500 kişiyle 800'den fazla deneyim sunduğu belirtiliyor. Yereldeki seyahatlerin nitelik ve niceliğine odaklanan Dopios, seyahat bütçesinin yüzde 58’ini oluşturduğu belirtilen bu yolculukları kolaylaştırmayı ve özelleştirmeyi hedefliyor.

GBA Başkanı Emre Kurttepeli, Türkiye’nin turizm potansiyelini öne çıkaracak yepyeni bir yatırım olması nedeniyle Dopios’un önemine değinirken, GBA üyelerinin yatırımıyla ilgili, Dopios'un İstanbul’daki seyahat topluluklarından başlayarak zaman içinde Türkiye’nin dört bir yanına yayılacağını söylüyor ve ekliyor: "GBA olarak Avrupa merkezli bir girişime yaptığımız dördüncü yatırım olma özelliğini taşıyan bu yatırımda Dopios’un Türkiye’de sağlam adımlarla piyasa hâkimiyeti kazanması ve turizm sektöründe sürdürülebilir bir başarı yakalaması için desteğimizi sürdüreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.