Amerika Birleşik Devletleri ve İran arasında uzun zamandır süren müzakereler sonuçlandı ve anlaşmaya varıldı. ABD - İran arasındaki anlaşma, İran'ın nükleer faaliyetlerinin barışçıl olduğunu kanıtlamayı amaçlıyor. İran'ın nükleer faaliyetleri bu anlamda artık denetlenebilir olurken, dünyanın büyük bir kısmıyla iletişimini de tekrar sağlayacak.
İran, anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle beraber nükleer tesislerini verilen izinlerle birlikte denetlemeye açacak. Karşılığında ise ABD ve AB'nin uyguladığı ambargo aşamalı olarak kalkacak. Ambargoların kalkmasının bir ekonomik hareketliliği de beraberinde getirmesi bekleniyor. Uluslararası yankı bulan anlaşma sonucunda, İran'ın yurtdışındaki bankalarda bulunan 100 milyar dolar civarında parası da serbest kalacak.
The Verge'de yer alan habere göre, Apple, General Electric ve Boeing gibi firmalar anlaşmaya sıcak bakıyor. Geçen yılın sonlarına doğru The Wall Street gazetesinde çıkan haberde bu firmaların ülkede distribütor arayışına başladıkları söyleniyordu.
Ancak teknolojik ürünlerin İran'a ithal edilebilmesinin yanında önemli bir başka boyut da teknoloji transferi. Özellikle 100 milyar dolarlık kaynağın önemli bölümünün altyapı ve teknolojiye harcanacağı düşünüldüğünde, Asya'nın teknoloji firmalarının da ülkede yatırımlara girişip henüz ucuz olan işgücünden ve Orta Doğu ile Orta ve Doğu Asya arasındaki mükemmel konumundan yararlanmayı tercih edebileceği düşünülebilir.
77 milyon nüfuslu İran, bu bağlamda büyük bir pazar ve pek çok teknoloji şirketinin ilgisini de çekmesi çok normal. Belki yakın gelecekte Apple mağazalarını ve Foxconn fabrikalarını İran'da görmek mümkün olacak.