Türkiye ile de çalıştığı iddia edilen casus yazılım sağlayıcısı Hacking Team, hack'lendi!

Türkiye ile de çalıştığı iddia edilen casus yazılım sağlayıcısı Hacking Team, hack'lendi!

Dünya çapında hükümetler ve emniyet teşkilatları için internet izleme ve saldırı hizmetleri sağlayan Hacking Team, bu kez hack'leyen değil hack'lenen taraf oldu. Dün gece saatlerinden itibaren kimliği henüz açıklanmayan hacker'lar tarafından Hacking Team'e ait 400 GB'lık veri sızdırıldı. İtalya merkezli Hacking Team'e ait olduğu iddia edilen dahili dökümanlar, kaynak kodları, müşterilerin e-posta iletişim bilgileri ve şifreleri şirketin hack'lenen Twitter hesabından ve internette Torrent dosyası olarak kamuoyuyla paylaşıldı.

Konuya aşina olmayanlar için Hacking Team, interneti izleme aracını ticarileştirerek hükümetlere satmasıyla uzunca bir süredir gündeme gelen bir şirket. Bu nedenle düşünce kuruluşları ve internet kullanıcıları tarafından sıklıkla eleştirilen Hacking Team, Reporters Without Borders'ın internetin düşmanları endeksinde baskıcı rejimlere destek olduğu gerekçesiyle, tehlikeli bir kuruluş olarak görülüyor. (Hacking Team bu listede yer almasının ardından ABD ve AB tarafından kara listeye alınan "baskıcı rejimlere" yazılımını satmadığını açıklamıştı.)

Da Vinci adı verilen izleme aracıyla, emniyet kuruluşlarının vatandaşlardan NSA'in sızdırdığından yığınlarca kat daha fazla bilgi toplamasını sağlayan Hacking Team'in bu hizmet için her bir müşterisinden yüz binlerce dolar aldığı belirtiliyor. Sızdırılan dökümanlarda Sudan ulusal istihbarat servisine sunulan hizmet için 2012 yılında kesilen 747 bin dolarlık bir fatura görülebiliyor.

Halihazırda bugüne kadar Hacking Team'in çalıştığı ülkeler arasında yer aldığından şüphe edilen Türkiye, dün sızdırılan belgelerde şirketin müşterileri arasında görünüyor: Pastebin'de yayınlanan listede, Türkiye Emniyet Müdürlüğünü'nün de ismi geçiyor. Avustralya, Kolombiya, Meksika, Malezya, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Özbekistan, Polonya ve Macaristan, Hacking Team ile çalıştığı iddia edilen ülkeler arasında.

Hack'lenme üzerine ilk açıklamayı Twitter hesabından yapan Hacking Team kurucusu Christian Pozzi, "Saldırganların şirketimizle ilgili iddiaları doğru değil. Lütfen servislerimizle ilgili yanlış yalanlar yaymayı durdurun" diyordu. Bir süre sonra Pozzi'nin hesabı da hack'lendi ve Twitter'dan silindi.

İddialarla ilgili gerek hükümetler gerek Hacking Team tarafından yapılmış resmi bir açıklama bulunmuyor, gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.