"Büyük veri yeni bir mecra: Yeni hikayeler anlatmak ya da duygusal içerikler üretmek için veri, yaratıcı bir mecradır". Bu sözler Japonya'nın önde gelen yenilikçi reklam ajansı Dentsu'nun Genel Müdürü ve Küresel Planlama Ofisi yöneticisi olarak görev yapan Koichi Yamamoto'ya ait. Dentsu'daki 30 yıla yaklaşan kariyerinde aralarında Intel, McDonald's'ın olduğu çok uluslu müşterilerle çalışan Yamamoto, Cannes Lions Festivali'nde bugün Creativity in the Age of Data (Veri Çağında Yaratıcılık) başlıklı oldukça ilgi çekici bir sunum yaptı.
Verinin yaratıcılıkla buluşması bundan 20-30 yıl önceye kadar gidiyor. Sunumuna tek tip verinin görselleştirildiği yaratıcı işlerden örneklerle başlayan Yamamoto, 2000'lerin başından itibaren hız kazanan büyük veri görselleştirme projelerine dikkat çekiyordu. Bunun en güncel örneklerinden biri ise CUNY Bilgisayar Bilimi profesörlerinden Lev Manovich'in On Broadway adlı yüz binlerce New Yorker'ın dijital verilerini kullanarak oluşturduğu görselleştirme projesiydi.
İnternete bağlı milyonlarca kişinin verileri yaratıcı işler için ilham kaynağı olmaya devam ederken, bir sonraki aşamadaysa yapay zeka var. Yamamoto'nun sunumunda yer verdiği yapay zeka ve büyük veriyi birlikte kullanan beş yaratıcı iş örneği şu şekilde sıralanıyor:
TED Konuşması Yapan Bir Makine
4 milyondan fazla kelimenin kullanıldığı yaklaşık 2 bin TED konuşmasından beslenen proje, yapay zekanın TED konuşmasına tanık oluyorsunuz. Proje Samim.io'ya ait.
Inceptionism
Google araştırmacıları yapay zekanın görsel tanıma sürecinde ortaya çıkan "sanat eserleri"ni yakın zamanda paylaşmışlardı. Araştırmacılar makinelerin etrafındaki görüntüleri olduklarından farklı bir şekilde hayal edebildiklerini göstermişlerdi.
MarI/O
Fenomen oyun Super Mario World'ü oynayarak öğrenen yapay sinir ağı MarI/O, Seth Bling imzalı bir proje. Twitch'te yayına devam eden Bling, yakın zamanda MarI/O'nun Mario Cart'ı da başarılı bir şekilde oynadığını gösterdi.
Poi.bot
Her kullanıcının ayrı iletişim biçimini ve düşünme şeklini taklit etmeye çalışan kişisel robot, kullanıcısı yerine otomatik tweet atıyor.
Your Cosmos
Japonya'nın Miraikan National Museum of Emerging Science and Innovation ve Ars Electronica Futurelab tarafından geliştirilen enstelasyon çalışması rap müzik dinleyicilerinin LED modüllerle performansa katılımını sağlayarak, göz alıcı bir gösteriye dönüşüyor.
Medya partneri olduğumuz Cannes Lions Festivali‘ni bu yıl sizlere Arçelik’in katkılarıyla Cannes’dan aktarmaya devam edeceğiz. Tüm haberlerimize Arçelik’le Cannes Lions adresinden ulaşabilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap