Airbnb'nin değerlemesi Marriott oteller zincirini geçmek üzere!

Airbnb'nin değerlemesi Marriott oteller zincirini geçmek üzere!

Paylaşım ekonomisinin dünyadaki belki de en ikonik girişimi olan Airbnb'ye pek yakında 1 milyar dolar daha yatırım gelebilir. Ancak ilk kez The Wall Street Journal'ın duyurduğu söylentinin asıl çarpıcı tarafı, yatırımın gerçekleşmesi halinde şirketin toplam değerlemesinin 24 milyar dolara yükselecek, yani dünyanın en büyük üçüncü oteller zinciri olan The Marriott Hotels'in pazar değerini (21 milyar dolar) geride bırakacak olması.

Airbnb'nin yaklaşık 3 ay önce Fidelity Investments'ın aralarında olduğu büyük yatırım firmalarından 20 milyar dolar değerlemeyle 1 milyar dolar yatırım alacağı söylenmiş, ancak turdan daha sonra ses çıkmamıştı. The Wall Street'e göre turun, yatırımcı grubunda bir iki ufak değişiklik ve daha yüksek bir değerlemeyle, kapanması yakın.

Airbnb'ye yatırımcıların bu büyük ilgisinin gerisinde esasen çok parlak görünen gelir ve karlılık tahminleri yatıyor. Bugün itibarıyla küresel konaklama pazarından yüzde 1 pay alan Airbnb, 2020 yılına gelindiğinde gelirlerinin 10 milyar dolara, vergi ve amortizasyon öncesi karınınsa 3 milyar dolara yükselmiş olacağını söylüyor. Bu da konaklama pazarındaki payının aşağı yukarı yüzde 10'a yükselmesi anlamına geliyor.

Bugünkü duruma bakıldığındaysa iştah açıcı bir gelir rakamı göze çarpıyor olabilir, ama şirket hala sağlıklı karlılığı yakalamış değil. Yıl sonunda 850 milyon dolar gelir rakamına ulaşacağını söyleyen şirket, operasyonel zararınıysa 150 milyon dolar olarak tahmin ediyor. ABD ve Avrupa dışındaki coğrafyalarda operasyonlarını genişletmek için yatırımlarını sürdüren firma bahsi geçen yatırımı tamamlayabilirse, halka açık olmayan girişimler içinde Uber'den sonra en yüksek değerlemeli ikinci şirket olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.