PathPlug, dünya çapında kullanım alanları yeni yeni keşfedilen iBeacon teknolojisine odaklanan bir girişim. Çoğunlukla perakende ve mekan içi navigasyon alanlarında örneklerini gördüğümüz iBeacon uygulamalarının yazılım tarafında yer alan PathPlug, odak noktasının iBeacon cihazlarıyla interaktif pazarlama senaryoları ve oyunlar geliştirmek olmasıyla ayrışıyor.
Berk Taner ve Doruk Molo'nun kurucu ortakları oldukları Arkenus'un bir projesi olarak başlayan PathPlug, geçtiğimiz yıl Turkcell'in Geleceği Yazanlar hareketinde örnek projeleri arasında gösterilmesiyle dikkat çekmişti. Mayıs 2014'te "Görme engelliler için sesli uyarı - Akıllı Lokasyon" demosu en iyi uygulama seçilen PathPlug bundan kısa bir süre sonra TÜBİTAK'tan aldığı 100 bin liralık hibe desteğiyle şirketleşti.
Girişimin ilk faaliyeti iBeacon teknolojisini kullanmak isteyen geliştiricilere yardımcı olacak bir SDK yayımlamak oldu. Bunun ardından iBeacon ile yapılabilecek sesli uyarı, zamana ve mekana bağlı bildirimler gibi etkileşimleri kolayca ayarlanıp kurulabilen modüller haline getirerek, kendi ürün/servisini geliştirdi.
PathPlug bu sayede geliştiriciler için sunucu ve Bluetooth ayarları gibi detayları düşünmeden istedikleri etkileşimi kolaylıkla uygulamlarına entegre etmelerini sağlama iddiasında. Böylelikle söz konusu uygulamalarda etkileşime odaklanılıp, daha yaratıcı kampanyalar geliştirilebiliyor. PathPlug'ın bu konuda örnek uygulaması Volkswagen Türkiye için Autoshow 2015'e özel geliştirdiği ve Türkiye'nin ilk iBeacon destekli hazine avı uygulaması olduğunu iddia ettiği “Hızlı ve Meraklı” adlı oyun. Kullanıcıların ekrana gelen soruları belirli süre içerisinde doğru cevaplamak için aracın yanına gitmesini gerektiren oyun, 10 günlük Autoshow süresince iki binden fazla kez indirilmiş ve 500 yarışmacının 42 bin atım atmasını sağlamış.
PathPlug'ın ilk gelirini yaratmasını sağlayan kampanyada olduğu gibi yenilikçi etkileşimler kurgulamaya devam ediyor. Klasik bildirim yollama yaklaşımı ve cihaz üretiminden uzak durarak, tamamen katma değerli etkileşimlere yönelen girişim, iBeacon bazlı etkileşimlerde en fazla çeşit sunan ve en fazla kullanılan platform haline gelmeyi amaçlıyor. PathPlug bugün ücretsiz bir servis olarak sunduğu etkileşimlerin bazılarını ileride değişik paketler halinde ücretli hale getirmeyi planlıyor. Ancak teknolojiyi denemek ve test etmek isteyen girişimciler için ücretsiz paket sunmaya da devam edeceğini söylüyor.
Geliştiricilerle sıkı bir bağ kurmak isteyen PathPlug, örnek uygulamalar ve uygulamaların kaynak kodlarını da ücretsiz olarak paylaşacağını söylüyor. Girişimin, iBeacon teknolojisini denemek isteyen fakat elinde cihaz olmayan geliştiricilere de kapısı açık. Eğer iBeacon tabalı bir uygulama geliştirmekle ilgileniyorsanız PathPlug'ın Kadıköy'deki ofisini hafta içinde ziyaret edip, orada istediğiniz gibi çalışabiliyorsunuz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap