Automotive Grade Linux projesi gaza basmaya başladı

Linux Vakfı, Temmuz 2014'te başlattığı Automotive Grade Linux projesinde Android Auto ve Apple Carplay rekabetinde elini güçlendirmeye başladı.
Automotive Grade Linux projesi gaza basmaya başladı

Automotive Grade Linux 2Google ve Apple gibi platform şirketleri akıllı otomobiller için ciddi çalışmalar yaparken açık kaynak tarafındaki çalışmalar da olgunlaşmaya başladı. Linux Vakfı, Temmuz 2014'te başlattığı Automotive Grade Linux projesinde Android Auto ve Apple Carplay rekabetinde elini güçlendirmeye başladı.

Kısaca bahsetmek gerekirse Automotive Grade Linux (AGL), otomotiv sektöründe açık kaynaklı uygulamalar geliştirilmesi için Linux Vakfı altında bir çalışma grubu tarafından yönetilen bir proje. İlk olarak Tizen IVI platform temelinde HTML5 tabanlı uygulamalar çalıştıran bir sürüm ortaya çıktı ve şimdi proje bir adım daha ileri gidiyor.

Tokyo'da düzenlenen Automotive Linux Summit'te üreticiler, tedarikçiler ve geliştiriciler arasındaki teknik özellikler konusundaki uyumluluk masaya yatırıldı. Bu sayede kod ile teknik gereksinimler için ortak bir noktada buluşmayı sağlayan 'AGL Requirements Specification v1.0' herkesin indirilmesine açıldı.

Automotive Grade LinuxGeliştiricilerin bundan sonra üreticilerle daha iyi bir işbirliği kurmasını bekleyen AGL ekibi, işlevsellik anlamında devlet yönetiminin de konuya dahil olabileceğini ekliyor. Bu da AGL geleceğe daha emin adımlarla yürüyebileceğine dair bir intiba uyandırıyor.

Native Linux ve HTML5 uygulamalarının desteklendiği yeni sürümle birlikte, eğer bir otomobil Linux tabanlıysa uygulamanın veya işlevin ne olduğuna bakılmaksızın tamamının AGL tabanlı olmasını isteniyor. Zira bileşenlere odaklanan değil, tam bir referans platform oluşturulmaya çalışılıyor.

Genivi ile ile ortak paydada buluşulabilir

Otomotiv endüstrisinde araç içi sistemler üzerine kar amacı gütmeyen Genivi adlı bir topluluk da var ve AGL ile belli ayrışma noktaları söz konusu. Ancak iki projenin de ortak bir paydada buluşabileceği düşünülüyor ki bu birliktelikte Tizen'in de adı geçiyor.

Şu anda için AGL, WiFi, bluetooth, multimedya, güç kontrolü, konum tabanlı hizmetler vb. bileşenlere odaklanmış durumda ve bir birliktelik yakalamış denilebilir. Bir sonraki adımda ise IoT ve uzaktan araç kontrolüne dair ilerlemelerin kaydedilmesi planlanıyor.

Android Auto ve Apple CarPlay desteği henüz yok

Son olarak, AGL'ye Android Auto veya Apple CarPlay desteğinin eklenmesinin düşünülmediğini de paylaşalım. Ama bu konuda Hyundai ve Mitsubishi gibi bazı markaların adımlar attığı biliniyor.

AGL, yeni katılımcılarla beraber Intel, Jaguar/Land Rover, Panasonic, Sony ve Toyota gibi çok önemli markaları üyeleri arasına katmış durumda. Konuyla ilgileniyorsanız Linux Vakfı'nın detaylı açıklamalarına göz atabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.