Mobil bankacılık ve Bitcoin eğiliminde Türkiye zirvede [Araştırma]

Mobil bankacılık ve Bitcoin eğiliminde Türkiye zirvede [Araştırma]

Türkiye'de internet ve özellikle mobil bankacılığın durumunu Webrazzi Mobil'15 konferansımızda detaylarıyla masaya yatırmıştık. Türkiye'de de faaliyet gösteren ING Bank'ın toplamda 14 bin müşteriyle yaptığı araştırma da bu konuda bize yeni veriler sunuyor.

Ipsos tarafından yapılan ve ING International Survey (pdf) adıyla yayınlanan pazar araştırması, 15 ülkedeki mobil bankacılık ve ödeme sistemleri hakkında genel bir bilgi sunuyor. En gelişmiş mobil bankacılık pazarları Hollanda, ABD ve Birleşik Krallık olarak sıralanırken, Türkiye hem mobil bankacılık hem de Bitcoin'e sıcak bakma anlamında ülke olarak öne çıkıyor.

Mobil ticaretin ödemi giderek artıyor

Rapor mobil bankacılık ve mobil ödemeler konusundaki eğilimlere dikkate çekiyor. Örneğin Avrupa'daki erkeklerin yüzde 61'i son 12 ayda en az bir kez akıllı telefonları veya tabletleriyle alışveriş yapmış ve e-ticaret mağazalarında kredi kartı bilgilerini saklayanların oranı webde yüzde 34 iken mobilde yüzde 55'e kadar çıkıyor.

ING Turkiye Mobil Bankacilik

Mobil ödeme ve mobil bankacılık eğiliminde Türkiye ilk sırada

"Hiç mobil ödeme uygulaması kullandınız mı?" soruna verilen cevaplara (aşağıda soldaki grafik) bakıldığında Türkiye yüzde 56 'evet' yanıtı veren ülke olarak ilk sırada yer alıyor. Avrupa ortalaması yüzde 33 ve Türkiye'nin en yakın takipçisi Polonya'da bu oran yüzde 43'te kalıyor.

"Mobil bankacılığı kullanıyor musunuz?" sorusuna verilen cevaplarda da (aşağıda sağdaki grafik) Türkiye yüzde 65'lik olumlu yanıtla yine ilk sırada yer alıyor.

ING Turkiye Mobil Bankacilik

Bitcoin gibi dijital para birimlerine en çok güvenen ülke Türkiye

Hemen hemen tahmin ettiğimiz bu oranlardan sonra araştırmanın ilginç sonuçlarından birine gelelim. Türkiye, Bitcoin'in başını çektiği dijital para birimi birimleri konusunda da zirvede yer alıyor. The Cointelegprah'ın da dikkatini çeken rakamlara bakıldığında katılımcıların yüzde 45'i dijital para birimlerininn geleceğine inandığını söylerken, yüzde 27'si tam tersini düşünüyor.

Türkiye'deki katılımcıların Bitcoin yatırımcısı olup olmadığını bilmiyorum ama ABD ve Birleşik Krallık gibi gelişmiş pazarlarda bile dijital para birimlerine olan inanç Türkiye'nin çok altında. (Aşağıda soldaki grafik)

Benzer şekilde mobil bankacılığın finansal işlemleri yönetmek konusunda faydalı olduğunu söyleyenlerin en yoğun olduğu ülke de Türkiye. (Aşağıda sağdaki grafik)

ING Turkiye Mobil Bankacilik Bitcoin

ING International Survey (pdf) raporunu indirerek daha detaylı araştırma sonuçlarını görmenizi ve stratejilerinizi mobile dönük çizmenizi tavsiye ediyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.