Apple, iOS'teki Google aramalarının önüne "Proactive" ile yeni bir set çekiyor

Apple, iOS'teki Google aramalarının önüne

Apple'ın uzunca bir süredir Android kullanıcılarını kendi platformuyla ilgili ikna edemediği noktalardan biri de Google Now. Android platformunun akıllı sanal asistanı, günlük hayatın düzenlenmesi konusunda bütüncül yaklaşımı ve proaktif uyarıyla kullanıcıların bağlılığını arttıran önemli bir fark. Ancak görünen o ki bu fark kısa süre sonra kapanacak, zira Apple'ın kendi Google Now versiyonunu geliştirdiği yönünde bir haber var.

Apple gurusu Mark Gurman'ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, Apple'ın "Proactive" kod adlı versiyonunun iOS 9 ile birlikte tanıtılması planlanıyor. Apple'ın iOS 9'u 8 Haziran'da düzenleyeceği WWDC 15'te tanıtması bekleniyor.

Habere göre, 2013 yılından başlayan uzun vadeli bir çalışmanın ürünü olacak Proactive, iOS'in Siri, Rehber, Takvim, Haritalar, Passbook ve üçüncü parti uygulamalarıyla entegre çalışarak kullanıcılara bağlamsal (contextual) bilgiler sunacak. Örneğin, takvim entegrasyonuyla yetişmeniz gereken bir uçuş varsa ve biletiniz Passbook'ta hazırsa, Proactive uçuşunuza kısa bir süre kala size bir bildirim göndererek kısa yoldan biletinize ulaşmanızı sağlayacak. Ya da yine takviminize işaretlenmiş bir toplantıya gitmeniz gerekiyorsa, Proactive size, haritadan tahmini varış süresi, yön gibi bilgileri ekrana getirecek. Apple'ın bunu kendi haritalarıyla yapmaya çalışacağını düşünüp, bir espri patlatmadan önce, şirketin olası bir geliştirme için Foursquare, Yelp ve Nokia'nın henüz satışını gerçekleştirmediği HERE haritalar servisleriyle görüşmeler yaptığını belirtmekte fayda var.

Sıklıkla kullandığınız uygulamalara da entegre olacağı belirtilen Proactive, her sabah belirli bir saatte uyanıp Twitter'a göz atıyorsanız, bu saatte telefon ekranınızda Twitter'a erişmenizi sağlayan bir uyarı/buton görünecek. Günün saatine göre ve konumunuza göre Proactive size restoran önerileri ve yorumları getirebilecek.

apple proactive

iOS için bağlamsal bir launcher olarak niteleyebileceğimiz Proactive ile Apple'ın bir Google Now alternatifi geliştirmek istemesinden daha önemlisi, ürünün Apple Spotlight arama motorunun evrimindeki bir sonraki adım olması. Zira iOS'in Google aramalarına bağımlılığını azaltmak amacıyla geliştirilen Spotlight, iOS 8'in yayınlanmasından bu yana bu konuda ilerleme sağlamış, Apple'ın kendi verilerine göre.

iOS ana ekranında Spotlight'ın yerini alacağı belirtilen Proactive ise Apple'ın Google aramalarının önüne bir taş daha koyma motivasyonunu bir adım ileri götürmesi anlamına geliyor zira, web'in merkezinde yer alan arama alışkanlığımızın yerini mobilde, bağlamsal aramaların alması bekleniyor. Dönüşüm Apple için iOS'in Google bağımlılığını bir derece daha azaltacak bir çıkış olacak gibi görünüyor. Apple'ın bu fırsatı kullanıp kullanmayacağını ya da ne derece agresif davranacağını öğrenmek için WWDC 15'i beklememiz gerekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.