Çin, internet altyapısına 182 milyar dolarlık yatırım yapacak

Çin, internet altyapısına 182 milyar dolarlık yatırım yapacak

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin, geniş bant ve mobil internet bağlantısı yatırımlarını hızlandırıyor. İnternet ve teknoloji odaklı girişimlerin (Alibaba, Xiaomi vs.) dünya pazarını etkilediğini gören Çin Hükümeti, 2017 sonuna kadar bu alanda 500 milyar yuan (182 milyar dolar) yatırım yapmayı planlıyor.

Akamai'nin 2014 yılının 4. çeyrek raporuna göre Çin, ortalama internet bağlantı hızı sıralamasında 82. ülke konumunda. Çin'in geniş toprakları ve 1.4 milyara yaklaşan nüfusu düşünüldüğünde bu durum biraz kabul edilebilir geliyor ancak internet ekonomisi söz konusu olduğunda bu durum sadece bir bahane olarak kabul edilebilir.

Ekonomik büyüme hızını artırmak isteyen Çin, Reuters'in haberine göre bu yıl 430 milyar yuan (69,3 milyar dolar) tutarında yatırımı ağ mimarisine yatıracak. Önümüzdeki 2 yıl içinde de 700 milyar yuan (112.,8 milyar dolar) daha harcanacak.

Çin, fiber optik ve 4G ile hızlanacak

Fiber optik yatırımlarının yanında 4G yatırımlarıyla mobil internetin de hızlandırılması bekleniyor. Çin Hükümeti'ne bağlı China Mobile, China Unicom (Hong Kong) ve China Telecom tarafından mobil veri hızı artırılırken fiyatlar da aşağı çekilecek.

Yeni ekonomik kalkınma planı çizen Çin Hükümeti, düşük teknoloji üretiminden yüksek teknolojilere sıçramak istiyor. Bunun için de uzay, yeşil enerji, biyoenerji ve e-ticaret gibi alanlarda geleceğe dönük açılımlar yapmak istiyor.

Son dönemde paylaştığımız Rusya ortaklığında kurulan 200 milyon dolarlık yüksek teknoloji fonu da bunun bir göstergesiydi. Türkiye'de ise bilindiği üzere 4G ihalesi 3 ay ertelendi ve mobil internette yapılacak ücret ve hıziyileştirmelerini merakla bekliyoruz.

Görsel Kaynak: AP Photo/Greg Baker

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.